VadeVi
França condemna els responsables de vendre vi espanyol barat com a Bordeus

Un tribunal francès ha condemnat cinc professionals del vi com a culpables del frau més gran en aquest sector que hi ha hagut al país durant els darrers temps. La presidenta del tribunal va sentenciar aquestes cinc persones a arrest domiciliari, a més de multes importants, com a responsables d’una operació que va vendre vi espanyol de baixa qualitat com si fos vi de Bordeus.

380.000 caixes de vi fraudulent

Aquest gran frau, que va tenir un impacte econòmic calculat en milions d’euros, va consistir en enviar a França aproximadament 380.000 caixes de vi barat provinent de l’estat espanyol que, després, va ser embotellat i etiquetat sota diverses denominacions de vi de Bordeus. Els fets, pel que sembla, van tenir lloc durant els anys 2013 i 2014, en què la regió patia escassedat de vi en comparació amb la demanda existent.

Etiquetes confiscades pels Mossos dels distintius falsos de les diferents denominacions d'origen, en una foto de l'atestat policial / Quico Sallés
Etiquetes confiscades pels Mossos dels distintius falsos de les diferents denominacions d’origen, en una foto de l’atestat policial del cas Reserva de la Tierra / Quico Sallés

Multes molt importants i penes de presó

La jutge responsale del cas ha condemnat a Jean-Sebastien Laflèche, propietari de Defivin; i Michel Gillin, que treballava a vendes a la gran cooperativa Celliers Vinicoles du Blayais, a les penes més severes, a causa de “la seriositat els actes, la natura dels fets, la seva durada i les quantitats implicades”, antre d’altres. El primer ha estat condemnat a dos anys d’arrest domiciliari, se li han intervingut actius per valor de 253.000€, inclòs el seu cotxe. Pel que fa al segon, ha estat condemnat a 20 mesos, a més d’una multa de 200.000€.

A més, tres persones han estat condemnades a penes menors: Daniel Banchereau i Sylvie Bernard han rebut sentències suspeses de presó i multes de 12.000€, mentre que Fabien Figerou, responsable dels cellers on s’embotellava el vi fraudulent, ha estat declarat culpable de transportar vi sense documentació. Entre els cinc condemnats han estat considerats responsables d’una multa fiscal de 670.000€ per posar en circulació mercaderia il·legal, fent que les multes totals superin el milió d’euros.

La jutge ha dictat sentències que les defenses consideren desproporcionades
La jutge ha dictat sentències que les defenses consideren desproporcionades

La defensa considera que són caps de turc

El cas, però, podria no acabar-se aquí. L’advocada de Laflèche ha denunciat les condemnes considerant que les multes són “desproporcionades” i que els considerats culpables s’estan enduent la culpa que hauria de recaure sobre els seus superiors malgrat ser només “peons” dels qui “es van lucrar amb el crim”. L’advocat de Gilin ha expressat el seu acord amb això, considerant que “van rebre l’encàrrec de trobar proveïdors” i que “mai van ser els qui feien diners en aquest afer”. Uns reponsables finals que, ha reblat, no han comparegut davant dels tribunals.

Més notícies
Palet amb ampolles de vi d'una de les marques de Reserva de la Tierra que tindrien els distintius de garantia falsificats | ACN

Els Mossos veuen de proporcions incalculables el frau del vi de Reserva de la Tierra

Els investigadors policials que fa mesos que porten el cas adverteixen al jutge que les víctimes de l’engany són de "baix poder adquisitiu"
:  - Mobile
Imatge dels palets de vins investigats | G.C.

Es destapa un nou frau, ara de vins adulterats

La inspecció en una empresa comercialitzadora d'Ourense descobreix l'ús de productes enològics i additius no autoritzats
:  - Mobile
Ampolles diferents de vi | iStock

Intervenen més de 150 milions de dòlars en vi falsificat a la Xina

Eren més de 40.000 ampolles d'imitació de vins súper exclusius "extremadament realistes"
:  - Mobile
Imatge d'arxiu d'una batuda policial a Anglaterra | West Midlands Police

Comissen 1,7 milions de litres d’alcohol falsificat a tota Europa, gran part d’ells de vi

Una operació de l'Interpol i l'Europol intervé gairebé 54 milions d'euros en menjar i beguda falsos
:  - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Observador a febrer 25, 2023 | 09:14
    Observador febrer 25, 2023 | 09:14
    Si el trobaven bo, aleshores no s'hi ha perdut res. No cal alimentar garrins amb dolços.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa