Ajuts per conservar les 30 cooperatives agràries que tenen patrimoni arquitectònic catalogat

La FCAC té en marxa el projecte “TurisCoop” per donar a conèixer les 56 cooperatives que realitzen visites guiades a les seves instal·lacions

Prop de 30 cooperatives tenen catalogat i protegit el seu patrimoni

Prop de 30 cooperatives tenen catalogat i protegit el seu patrimoni

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) valora en positiu la decisió del Departament de Cultura de la Generalitat que reconeix el paper de les cooperatives agràries en la gestió i la conservació del patrimoni arquitectònic. Els edificis d’una trentena de cooperatives tenen la catalogació com a béns d’interès nacional o local i, per tant, podran acollir-se a la línia de suport per a l’execució d’obres de restauració i conservació d’immobles de notable valor cultural en el trienni 2020-2022.

Ramon Sarroca, president de la FCAC, argumenta que “aplaudim la decisió d’obrir la línia de conservació de béns d’interès a les cooperatives i facilitar així la seva conservació com a patrimoni de Catalunya perquè, novament, es reconeix el nostre paper estratègic en el territori. Més enllà de la producció d’aliments per abastir la societat, les cooperatives contribuïm a la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental en el món rural i esdevenim part de la identitat cultural i patrimonial del país”.

El patrimoni arquitectònic cooperatiu el conformen, entre d’altres, els cellers i molins anomenats “Catedrals del Vi”, dissenyades per l’arquitecte Cèsar Martinell, deixeble d’Antoni Gaudí. La major part es troben a les comarques de Tarragona, però n’hi ha de disseminats a la resta de comarques catalanes. Es tracta de projectes integrals, en els quals no només es traçava l’edifici sinó que, a més, s’organitzaven els espais amb la finalitat de facilitar el treball. L’arquitecte Pere Domènech també van projectar instal·lacions cooperatives d’estil modernista a principi de segle.

La FCAC té en marxa el projecte “TurisCoop” per donar a conèixer el valor de les cooperatives en l’àmbit patrimonial i cultural, així com promoure activitats d’oci i turisme en el seu entorn. En aquest sentit, estan identificades fins a 56 cooperatives que realitzen visites guiades a les seves instal·lacions, 42 amb espais de degustació, 24 porten locals socials, 9 disposen d’un museu històric i 8 d’un punt d’informació turística.

Nou comentari