VadeVi
Ajuts per conservar les 30 cooperatives agràries que tenen patrimoni arquitectònic catalogat
  • CA
Prop de 30 cooperatives tenen catalogat i protegit el seu patrimoni
Prop de 30 cooperatives tenen catalogat i protegit el seu patrimoni

!--akiadsense-->

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) valora en positiu la decisió del Departament de Cultura de la Generalitat que reconeix el paper de les cooperatives agràries en la gestió i la conservació del patrimoni arquitectònic. Els edificis d’una trentena de cooperatives tenen la catalogació com a béns d’interès nacional o local i, per tant, podran acollir-se a la línia de suport per a l’execució d’obres de restauració i conservació d’immobles de notable valor cultural en el trienni 2020-2022.

Ramon Sarroca, president de la FCAC, argumenta que “aplaudim la decisió d’obrir la línia de conservació de béns d’interès a les cooperatives i facilitar així la seva conservació com a patrimoni de Catalunya perquè, novament, es reconeix el nostre paper estratègic en el territori. Més enllà de la producció d’aliments per abastir la societat, les cooperatives contribuïm a la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental en el món rural i esdevenim part de la identitat cultural i patrimonial del país”.

El patrimoni arquitectònic cooperatiu el conformen, entre d’altres, els cellers i molins anomenats “Catedrals del Vi”, dissenyades per l’arquitecte Cèsar Martinell, deixeble d’Antoni Gaudí. La major part es troben a les comarques de Tarragona, però n’hi ha de disseminats a la resta de comarques catalanes. Es tracta de projectes integrals, en els quals no només es traçava l’edifici sinó que, a més, s’organitzaven els espais amb la finalitat de facilitar el treball. L’arquitecte Pere Domènech també van projectar instal·lacions cooperatives d’estil modernista a principi de segle.

La FCAC té en marxa el projecte “TurisCoop” per donar a conèixer el valor de les cooperatives en l’àmbit patrimonial i cultural, així com promoure activitats d’oci i turisme en el seu entorn. En aquest sentit, estan identificades fins a 56 cooperatives que realitzen visites guiades a les seves instal·lacions, 42 amb espais de degustació, 24 porten locals socials, 9 disposen d’un museu històric i 8 d’un punt d’informació turística.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa