VadeVi
Albert i Noya treu al mercat la tercera anyada del seu Belat
  • CA

Albet i Noya acaba de treure al mercat la tercera anyada del BELAT, un exclusiu vi elaborat 100 % amb aquesta varietat ancestral recuperada pel celler de Sant Pau d’Ordal.

El Belat 2011, del qual n’han sortit 1192 ampolles, segueix la línia de les anyades anteriors (la 2008 i 2009) mostrant-se, segons els seus mateixos elaboradors, com un vi de caràcter borgonyó amb uns tanins suaus i dolços, una capa de color baixa, i unes aromes fresques de tabac de pipa i mentolats.

Un vi que forma part del projecte iniciat l’any 1998 per a la recuperació de varietats antigues i que ha donat com a resultat vins com el Marina Rion, el Blanc XXV o el Belat. A través d’aquest projecte,

Albet i Noya es va plantejar, a finals dels segle passat, recuperar varietats de raïm autòctones de Catalunya que havien desaparegut després de la plaga de la Fil·loxera. En total es van trobar set noves varietats i d’aquestes, dues -el Marina Rion i el Belat- han arribat a les nostres taules en els darrers anys.

A les vinyes del celler hi ha plantades altres varietats ancestrals com el Llavorsí o el Sant Pere del Brugal de les quals se n’està fent un acurat seguiment i no es descarta, en un futur proper, l’elaboració de nous vins amb aquests raïms.

La varietat Belat fa referència a velat i significa quelcom que estava cobert per un vel, en aquest cas pel vel del temps. El Belat va ser localitzat a les muntanyes de l’Ordal i actualment Albet i Noya en té plantades 0,2 hectàrees amb 534 ceps. El procés d’elaboració del Belat és també particular ja que el vi fa la criança en bótes noves de roure francès de 500 litres durant 16 mesos amb un posterior repòs en ampolla d’uns 3 anys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa