VadeVi
Alta Alella 10, un cava de col·lecció amb molta capacitat de guarda
  • CA

La setmana vitivinícola ha començat al territori d’Alella amb la presentació d’un nou vi escumós que surt al mercat després d’una dècada de treball i experimentació. Alta Alella 10 és un Gran Reserva Brut Nature que surt amb 129 mesos de criança i que reforça l’aposta d’aquest celler alellenc pels vins de llarga criança i amb molta capacitat d’envelliment. La presentació s’ha fet en el marc d’un tast vertical de les deu primeres anyades del cava -malgrat només tenen al mercat la 2010-, dirigit per Josep Maria i Mireia Pujol-Busquets.

El fundador del projecte va prendre la paraula per comentar que es tracta d’un cava que s’ha de tastar de manera hedonista, posant tota l’atenció en el seu perfil gustatiu per sobre dels detalls de l’elaboració. El fil argumental del tast de l’Alta Alella 10 és l’acidesa, per això es preserva l’acidesa màlica natural del raïm i no es fa en cap cas la fermentació malolàctica. Abans de tastar el cava, es va servir el vi base de l’anyada 2021, el que els francesos anomenen el vin claire.

Pujol-Busquets va insistir en la seva aposta per les llargues criances, “les que et despullen un vi, les que defineixen un territori“, les que radiografien un moment determinat en un espai de temps concret. De fet, un cop es van poder tastar i comentar les deu anyades, va quedar molt clara la línia argumental del projecte, i també el fet que cada anyada té unes particularitats marcades per la climatologia i pels mesos que fa que descansen en rima.

Tast vertical d’Alta Alella 10 | E.V.

Alta Alella 10, un cava de 129 mesos de criança amb vida per endavant

L’Alta Alella 10 és un cava volgudament diferent, nascut amb la vocació de ser un gran vi amb capacitat de guarda en la línia dels millors escumosos del món. Aquest cava està elaborat amb la varietat chardonnay plantada sobre el sòl de sauló de la zona del torrent de Vallcirera, un indret situat a 110 m d’alçada, orientat al sud-est i exposada a la climatologia de la Serra de Mar.

El vi base es fermenta en bótes de roure francès allier de segon any d’una capacitat de 225 litres. La presa d’escuma es fa seguint el mètode tradicional amb una criança mínima en ampolla amb les seves lies de 10 anys, fet que dona nom a aquest cava. No se li afegeix cap mena de licor d’expedició. A partir de l’anyada 2013 aquest cava no porta sulfits afegits.

Alta Alella 10 és un cava amb ànima de champagne. Un cop ha passat el temps suficient per tal de cada anyada s’expressi amb plenitud, el denominador comú és un nas atractiu, on les notes afruitades i florals típiques de la varietat, s’expressen de manera intensa. Les aromes provinents de la llarga criança, fruit de l’autòlisi dels llevats, representades per notes torrades, d’espècies dolces i brioxeria, van apareixent amb més força a mesura que el cava presenta més temps de criança. El conjunt aromàtic sempre és suggerent i llaminer.

En boca és un cava que presenta un carbònic delicat, molt ben integrat i matisat pel temps de criança. Totes les anyades presenten un tacte cremós que conjuntament amb la seva acidesa, sempre viva i ben present, el fan un cava fresc i molt llaminer. L’acidesa li dona tensió i és el fil conductor del cava en un pas de boca marcat per l’equilibri que en cada anyada es forma entre les notes afruitades, florals i de criança. Final llarg i persistent.

Actualment, com dèiem, tenen al mercat l’anyada, la 2010, que està en un moment òptim de consum, tot i que a jutjar per la seva acidesa encara li queda vida per davant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa