VadeVi
D’ampolles de vi a còctels Molotov: la guerra als cellers d’Ucraïna
  • CA

La invasió russa d’Ucraïna està afectant tant o més el seu sector vitivinícola que la resta de la seva economia. Amb 41.500 hectàrees de cultiu convertides en zona de guerra, la regió que està patint més és la d’Odessa, on les vinyes i els cellers estan sent bombardejats i abandonats i els treballadors del sector, dels pagesos als sommeliers, els comercians i els propietaris, són al front combatent l’exèrcit rus.

Així, tal com explica ‘wein.plus’, el que fins fa poc eren treballadors del sector de la vinya i el vi ara estan lluitant per defensar el seu país sota una pluja constant de míssils i projectils d’artilleria russos. Una situació terrible pels aproximadament 50 cellers i cooperatives del país tant a Odessa, on hi ha la meitat de les vinyes, com a Crimea i a altres zones envaïdes pels russos o que són zona disputada, com els voltants de Kíiv.

El 2019, Ucraïna va produir més de 133 milions d’hectolitres de vi. Què queda d’aquelles vinyes, però, és majoritàriament una incògnita. ‘wein.plus’ cita Zorick Umanskyi, un professional del sector, que afirma que l’escena del vi de la capital ha desaparegut. Ell mateix, d’origen jueu, va fugir a Israel poc després del principi del conflicte.

Georgiy Molchanov, del celler Slivino Village, amb un dels projectils sense explotar caiguts als seus camps | Slivino Village
Georgiy Molchanov, del celler Slivino Village, amb un dels projectils sense explotar caiguts als seus camps | Slivino Village

A fora de Kíiv mateix, explica, un magatzem amb 15 milions d’euros en vi i menjar es van convertir en “runa” després d’un bombardeig rus. L’empresa propietària, Good Wine, no és només un importador sinó que té la botiga de vins més gran d’Ucraïna, amb un wine bar i un restaurant que a més, és clar, estan tancats a causa de la prohibició del consum d’alcohol.

Pel que fa al seus treballadors, alguns han fugit i altres han agafat les armes per enfrontar-se a l’enemic. Un d’ells, Anton, és un sommelier guanyador de diversos premis que ara combat les tropes russes, defensant el seu país i les terres on es produeix el seu vi. Donada la situació, Georgiy Molchanov, propietari del celler Slivino Village, no sap “si hi haurà una verema el 2022” perquè, allà, “ara és temps d’esporgar, cosa molt difícil amb els bombardeigs constants, els atacs amb míssils i l’ocupació russa.

A les zones ocupades per les tropes de Vladímir Putin, de fet, no se sap què ha passat amb els cellers. Una situació desastrosa en un país que, fa dècades, era el productor de vi més important de la Unió Soviètica, aleshores amb vins dolços i, des de 2014, amb productes de tota mena i d’una qualitat creixent.

El jove Anton ha passat de ser un sommelier amb una gran carrera per davant a un soldat
El jove Anton ha passat de ser un sommelier amb una gran carrera per davant a un soldat

Fins i tot a la regió dels Càrpats, a prop d’Hongria i Romania, tot i que ha estat la menys afectada per la guerra, les perspectives són molt dolentes. L’exjugador professional de tennis Sergiy Stakhovskym que va fundar un celler allà el 2015, creu que “la verema d’aquest any es perdrà gairebé tota”. Ell mateix, tot i que podria haver marxat, és a Kíiv combatent l’exèrcit rus. A la mateixa zona, el celler Fathers Wine no està omplint ampolles de vi sinó que està fent servir el vidre per produir còctels Molotov pels resistents ucraïnesos, a més de cosir coixins i mantes, recollir diners i alimentar els reclutes.

Malgrat tot, ‘wein.plus’ afirma que l’associació Vins d’Ucraïna vol ser present a la fira ProWein, el mes de maig. La directora de Wine&Spirits al país, Victoria Agromakova, ha declarat al mitjà que després de “la feina increïble” dels darrers anys, “no es poden rendir ara”. “Res ni ningú aturarà el desenvolupament de la viticultura a Ucraïna”, sentencia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa