Les dues llistes que VADEVI.cat ha publicat amb el nom de “Llista Parker dels vins catalans 2012”, una per ordre de puntuació de tots els vins, i l’altra, agrupant-los per DO, tenen algunes particularitats que pensem que val la pena deixar clares.

Han estat confeccionades amb dades extretes del web de Robert Parker www.erobertparker.com, però no és la reproducció d’una sola llista, sinó que hem combinat les dades de tres llistes: la que va vinculada a l’article ‘Catalonia: Tasting Beyond Priorat & Cava’, on hi ha vins de totes les DO Catalanes, excepte Priorat i Cava, i les dels vins vinculats als articles dedicats especificament cadascuna d’aquestes dues DO: ‘Give a Little Respect: Cava’, per als escumosos, i ‘Under My Skin: Priorat 2009 & 2010’, per als vins prioratins.

En la llista que inclou tots els vins catalans, hi ha també 9 vins mallorquins. Els hem inclòs, perquè Neal Martin, l’autor dels articles, els hi ha inclòs. A VADEVI.cat desconeixem el motiu d’aquesta decisió sorprenent, però els hi hem deixat perque el que fem és reproduir la informació de Parker i Martin, i treure’ls seria manipular la seva informació. I malgrat la presència d’aquest vins, la seguim anomenant “LLista dels vins catalans” perquè així ho fan Parker i Martin, i perquè ignorem si hi ha altres vins balears amb puntuacions altes que no han estat inclosos en aquest llistat. A més a més, a VADEVI.cat ens alegrem de que es reconegui l’alta qualitat dels vins mallorquins.

També incloem dintre els vins de la DO Terra Alta els elaborats per Laureano Serres al Pinell de Brai, malgrat que no estan emparats per aquesta DO, així com alguns vins escumosos d’altres DO dintre la DO Cava. I ho fem pel mateix motiu: reproduïm les dades de Parker-Martin sense alterar-les.

Respecte a l’ordre en que hem classificat els vins, els criteris han estat els següents: en la llista en què hi ha tots els vins per ordre de puntuació, atès que hi ha molts vins que tenen els mateixos punts, hem aplicat un segon criteri que ha estat l’ordre alfabètic ascendent.

D’aquesta manera, a tall d’exemple, el Vinyes Domènech Teixar 2009 (95 punts) apareix en setzena posició, però podria ser el número 9 i, per tant, entrar en uns hipotètics “Top Ten” si els haguéssim ordenat per ordre alfabètic descendent.

Per tant, en justícia no hi ha unes “deu primeres places”, sinó que, en tot cas es podria parlar dels “16 vins amb 95 punts o més”, i tot i això, no seria exacte del tot, atès que hi ha tres vins més amb una puntuació provisional d’entre 94 i 96 punts, una forquilla que els tastadors de Parker solen atorgar a vins recenment embotellats i als que encara falta confirmar l’evolució en ampolla fins al moment que es comercialitzin.

D’altra banda, VADEVI.cat informa de les puntuacions Parker atès el ressó internacional que assoleixen i la influència que tenen a l’hora de comercialitzar els vins arreu del món, però això no vol dir que comparteixi els seus criteris ni els seus mètodes.

Tot i això ens alegrem de les bones puntuacions generals i de la promoció que representa per als vins catalans la publicació d’aquests llistats.

Nou comentari