Les famílies Gramona i Batlle, viticultors i cellerers, s’unien en matrimoni a principis del segle XX donant peu al naixement dels primers vins escumosos de la casa. Pilar Batlle i Bartomeu Gramona foren els pioners en presentar els primers escumosos al mercat coincidint amb l’any 1921. Ara, cent anys i tres generacions després, en què els hereus d’aquelles generacions continuen treballant les terres on van néixer els primers vins, la marca vol recordar i celebrar aquell moment, en majúscules.

En aquest sentit, i durant el transcurs d’aquest 2022, Gramona té previst organitzat diversos actes commemoratius que recordaran els orígens, el pas de les generacions, i la consolidació d’apostes que singularitzen i defineixen el projecte penedesenc, entre les quals, el pas cap a la biodinàmica o la ferma identificació amb els valors de l’ecologia i la sostenibilitat. De moment, pel que fa a les celebracions, no n’han transcendit massa detalls, però sí s’avança que es brindarà a través de diversos actes que s’aniran detallant a mesura que s’apropin dates.

paisatges de vinyes de Gramona

Sis generacions de viticultors i cellerers

A mitjans del segle XIX, la primera generació de la família, Josep Batlle, va començar treballant una vinya que pocs anys més tard el seu fill Pau compraria i que es convertiria en la primera de propietat de la família: La Plana. Una vinya que forma part del Paratge Font de Jui, constituït per 22,5 hectàrees de xarel·lo i macabeu i que la família segueix treballant de manera manual, incloent la verema, la poda de respecte i el llaurat de la terra a cavall.

Ho fan com ja ho feia la primera generació, mantenint l’essència que el contacte amb la terra és fonamental per a l’elaboració d’un bon vi. D’aquest paratge, on hi conviuen ceps octogenaris amb ceps renovats, hi segueixen naixent alguns dels vins escumosos més reconeguts, com el III Lustros, el Celler Batlle l’Enoteca.

L’any 1881 la família va construir el seu propi celler, el Celler Batlle (que avui dona nom a un dels seus vins escumosos, homenatjant aquesta part de la família), i va començar a exportar el seu propi vi a França durant la fil·loxera. El 1921, la tercera generació, liderada per Pilar Batlle, que es va casar amb Bartomeu Gramona, de família de Sant Sadurní, propietària de tavernes a Barcelona i impulsors de la revista La Vid Catalana, pionera en el món del les capçaleres enològiques en aquell moment-, van construir les caves on, encara avui, hi continuen descansant les ampolles de vi escumós.

Els seus fills, Bartomeu i Josep Lluís, a més de seguir amb el negoci familiar, van comptar-se entre els pioners en l’aposta per la llarga criança d’aquests vins. La cinquena generació, formada pels cosins Jaume i Xavier, segueix al capdavant de la casa, fomentant el respecte per l’entorn des de la feina a la terra fins a l’elaboració al celler. La sisena generació, amb Roc i Leo Gramona, continuen amb el llegat familiar explorant noves formes d’expressar el terrer, i la singularitat de cada parcel·la, sempre creixent i enriquint-se de la seva història heretada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa