VadeVi
Arriba la 9a edició del Most, el Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava

Most Festival

!--akiadsense-->

La 9a edició del Most, Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava, únic festival especialitzat en aquesta temàtica a Catalunya i a l’estat espanyol, tindrà lloc del 7 al 17 de novembre a Vilafranca del Penedès i a la comarca de l’Alt Penedès i del 27 de novembre a l’1 de desembre al Priorat.

El festival compta amb una acurada selecció internacional de 5 pel·lícules de prestrena a Catalunya a la secció Gran Reserva, 37 peces audiovisuals internacionals de temàtica vitivinícola a la Secció Collita i creix amb un total de 36 curtmetratges que competeixen a la secció Brot.

GRAN RESERVA

La pel·lícula Especiales d’Olivier Nakache i Éric Toledano inaugura el festival el proper 7 de novembre. El film, protagonitzat per Vincent Cassel i Reda Kateb, va rebre el Premi del Públic a la passada edició del Festival de Cinema de Sant Sebastià.

Enguany el MOST clourà amb La Hija de un ladrón, òpera prima de Belén Funes, protagonitzada per Eduard Fernández i Greta Fernández, Premi Concha de Plata al darrer Festival de Sant Sebastià per la seva interpretació. Es tracta de la primera pel·lícula en la qual hi actuen junts interpretant els seus rols de la vida real, pare i filla. Dins la secció Gran Reserva es podran veure altres pel·lícules de preestrena com La Verité del japonès Hirokazu Koreeda protagonitzada per Juliette Binoche, Catherine Deneuve i Ethan Hawke; i Papicha de Mounia Meddour.

GALÍCIA, REGIÓ CONVIDADA

Enguany el Most convida al públic a descobrir la riquesa cultural i vitivinícola de Galícia a través d’una mostra del seu cinema, els seus vins i la seva gastronomia. El festival acull dins la secció Gran Reserva la projecció del film O que arde d’Oliver Laxe, premi del jurat Un certain regard al Festival de Cannes amb la presència del crític de cinema i impulsor del film des de la UPF, Jordi Balló. També hi haurà una selecció de curtmetratges representatius de la X Mostra de Cinema Periférico (S8) amb la presència dels seus directors Ana González i Ángel Rueda i les projeccions de Trinta Lumes de Diana Toucedo, amb la presència de la seva directora i part de l’equip tècnic; i de la sessió especial de la secció Collita amb El despertar del vino en Galicia: la vuelta al terroir de Pablo Alonso amb la presència dels directors i alguns dels elaboradors protagonistes.

El Most també ofereix un tast de vins gallecs a càrrec de Xoán Cannás, sommelier gallec, Nas d’OR 2004, i director de l’Instituto Galego do Viño que permetrà descobrir la gran diversitat vitícola dels vins de les terres gallegues i les seves denominacions (Monterrei, Rias Baixas, Ribeiro, Ribeira Sacra i Valdeorras). I per acabar, el darrer diumenge del Most tindrà lloc una gran celebració amb un dinar popular amb productes de la gastronomia gallega i una selecció dels millors vins del país.

PREMIS MOST 2019

L’actriu i el director catalans Assumpta Serna i Ventura Pons rebran els Premis Most 2019, en reconeixement a la seva dilatada trajectòria cinematogràfica. Com a homenatge a l’intèrpret, el festival programarà una sessió especial amb la projecció de dues de les seves pel·lícules, El maestro del esgrima (Pedro Olea, Espanya, 1982) i la comèdia ¡He matado a mi marido! (Francisco Lupini, EUA, 2018) i conversarà amb el públic assistent. Ambdós visitaran el Penedès per recollir els guardons, de caràcter honorífic, durant els dies del festival.

SECCIONS COMPETITIVES

Enguany la secció Brot creix amb una selecció de 36 curtmetratges catalans i espanyols de gèneres i temàtiques diverses que es projectaran en quatre sessions al Teatre Municipal Cal Bolet de Vilafranca del Penedès. La secció la composen peces com Una mujer feliz de Toñi Martín, Trivial de Fran Menchón i amb Macarena Gómez, Vaca de l’actriu i directora Marta Bayarri, Nomeolvides de Fernando Navarro-Beltrán o #Mensajedevoz de Miquel García Borda. El jurat que determinarà el curtmetratge premiat estarà composat per la cineasta Mònica Rovira, l’actor Josep Julien i el professor i assagista Jordi Sánchez- Navarro.

La secció Collita 2019 suma un total de 904 minuts sobre la vinya, el vi i el cava procedents de nou països (Argentina, Bèlgica, Brasil, Espanya, Estats Units, França, Itàlia, Portugal i Suïssa). Enguany destaca la riquesa en els formats audiovisuals que aposten per la creativitat artística i aporten continguts a través de visions poli- èdriques i apassionants sobre les cultures del vi. Així com la seva diversitat temàtica, molt atenta a aspectes que pertanyen als debats més actuals de la vitivinicultura i que reflexionen sobre el futur de la vinya i el respecte a la terra. Dins Collita destaquen peces com Cépages rares: Un Patrimoine Suisse de Florian Burion (Suïssa, 2019) que explica la història de les varietats de raïm suïsses, i la dels homes que l’han modelat durant segles; Vitis Prohibita Le Retour Des Cépages Résistants de Stéphan Balay (França, 2019) que desplega un al·legat en favor de la viticultura 100% resistent a les plagues i, per tant, lliure de pesticides i tractaments químics; (R)evolution Champenoise. La viña manda d’Álvaro Moreno (Espanya, 2019): una mirada nova i original, una alè d’aire fresc, ecològic i biodinàmic a l’antiga Champagne; o The Red Stain de Rodrigo Saavedra (Estats Units, Itàlia i Brasil, 2018), l’anunci del celler amb segell Francis Ford Coppola Winery.

El jurat de la secció Collita està format per la sommelier del Celler de Can Roca Audrey Doré, guanyadora del premi a la Millor Sommelier de Catalunya; l’escriptora i crítica especialitzada en cinema Núria Vidal; Casimiro Torreiro, historiador, professor universitari i programador del Festival de Màlaga; Joan Asens, elaborador del Celler Orto Vins i membre de la Junta de la D.O. Montsant i de la Junta de l’Associació Prioritat; i Pilar Sanmartin, viticultora del Celler Bàrbara Forés.

MOST EDU

Amb l’objectiu d’apropar la passió pel cinema i per la cultura del vi a petits i a grans, el festival Most dedica un espai especial de la seva programació a sessions, tallers i activitats educatives i de formació.

Destaca el Campus Brot, una experiència única per viure des de dins un festival de cinema organitzada conjuntament amb Reteena Fest i amb la col·laboració del celler Domènech.Vidal. Durant els dies 8, 9 i 10 de novembre els joves podran conèixer de primera mà tots els secrets de la programació d’un festival. Després de visionar en grup una sèrie de curtmetratges, seleccionaran els cinc que es projectaran en una sessió especial de Brot el dissabte 16 de novembre.

El festival també organitza Most a les escoles, on els alumnes de primària i secundària podran gaudir de projeccions de la secció Collita, i la jornada de formació Comunicació del vi que tindrà lloc al CIC Fassina de Sant Sadurní d’Anoia i que enguany suma, a la ja habitual projecció d’esposts publicitaris del vi, una ponència sobre la creació en les etiquetes del vi, d’Eduard Duch, fundador de l’estudi de disseny Atipus, i una taula rodona conduïda per Eva Vicens (Premis Vinari) sobre les estratègies de la comunicació digital en el món del vi.

ALTRES ACTIVITATS

El dissabte 16 de novembre, al Pati del Viniseum, el popular músic Miqui Puig portarà les seves inconfusibles i eclèctiques sessions carregades de funk, soul, disco i pop a la fi de la festa del MOST, la Nit del Vi/nil.

A més el festival oferirà quatre tastos d’excepció a la Capella del VINSEUM relacionats amb quatre pel·lícules de la secció Collita que portaran vins eco i biodinàmics de Suïssa; vins de Xerès, vins de raïms piwi de França i Catalunya; vins de les diferents D.O. de Galícia, i un tast especial per als joves que s’estimen els vins i les sèries amb Joves + sèries=3, un maridatge que promet moltes sorpreses.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa