VadeVi
Un artista converteix les ampolles de vi en objectes funcionals pràcticament exclusius
Righetti, en el moment de tallar una ampolla de vi
Righetti, en el moment de tallar una ampolla de vi | Cedida

!--akiadsense-->

Juan Righetti treballa el vidre i transforma les ampolles de vi en nous objectes artístics i funcionals. Així, una ampolla es pot convertir en un got, en un porta espelmes, un cendrer o una làmpada. Fins i tot en un test autoregable per plantes.

Righetti és argentí, tècnic de ràdio de formació però fa de cambrer. Tot i que ara mateix podria viure de la seva vessant artesana, no vol deixar la seva feina al bar-llibreria Context de Girona. “Per no avorrir-me”, explica mig rient en declaracions a Vadevi, “i també perquè m’agrada la relació entre les dues feines. Entre els objectes que faig i les ampolles que serveixo”.

Porta espelmes fetes per Juan Righetti a partir d'ampolles de vi i cava
Gerros per posar-hi flors fets per Juan Righetti a partir d’ampolles de vi i cava | Cedida

!--akiadsense-->

“M’agraden especialment les ampolles de vi per transformar-les perquè són elegants i alhora senzilles i precisament aquesta senzillesa és la que em permet treballar-hi” diu Righetti. “A vegades ve algú amb una ampolla de Ginebra guapíssima però a mi no em diu res, perquè la veig com una peça ja acabada”, afegeix.

Li interessa el vidre com a material, que a més no té cost. “No sóc un súper ecologista”, admet, “però m’agrada poder aportar alguna cosa, i això és una alternativa, però he de reconèixer que no ha estat mai la meva principal motivació”.

Un test per plantes que té la capacitat d'autoregar-se
Un test per plantes que té la capacitat d’autoregar-se | Cedida

!--akiadsense-->

Sigui com sigui, ara mateix el que fa Riguetti només es fa a tres llocs més a Catalunya. Una artista italiana, Lucía Bruni i al Celler de Can Roca que des de fa tres anys també converteixen les ampolles de vi en gots i platets que després reutilitzen al seu restaurant. De fet a Can Roca treballen els residus d’una manera singular i també recicles roba dels davantals i uniformes o caixes de materials diversos per a convertir-los en altres objectes funcionals. De fet l’artista argentí ha col·laborat amb el taller del celler de Can Roca i ha tingut l’oportunitat d’intercanviar coneixements i també eines que li han permès desenvolupar noves tècniques.

Les ampolles de vi també es poden convertir en porta espelmes
Les ampolles de vi també es poden convertir en porta espelmes | Cedida

!--akiadsense-->

Les peces de Riguetti es poden trobar a l’espai La Volta de Girona que reuneix artesants i artistes de diferents disciplines i també al Mercat de Reciclatge Artístic cada dissabte a la Plaça Reial de Barcelona.

No ven per internet perquè assegura que no dona a l’abast per poder-ho fer com li agrada. Fa peces per encàrrec i ell mateix fa el packagins i l’enviament. “No vull agafar ningú més per fer aquesta feina. No em sento ni un dissenyador, perquè totes les peces tenen molt de mi, ni em sento artista, però vull seguir treballant com ho faig fins ara”.

Gots de vidre fets amb una ampolla de vi tallada
Gots de vidre fets amb una ampolla de vi tallada | Cedida

!--akiadsense-->

Riguetti diu que les possibilitats d’una ampolla de vi són infinites. Una de les seves darrere creacions és una guardiola. Només amb un petit tall a l’ampolla fa una ranura i ja està, “amb una intervenció mínima, aconsegueixo donar una nova vida a l’ampolla”.

Però la creativitat no s’atura i assegura que d’un envàs de vidre com aquest es poden fer atrapamosques, culleretes de cafè, anells, penjolls i arrecades, entre moltes altres coses.

Righetti va dissenyar els guardons del Primer Concurs de Disseny de Taps de Suro que es va fer l'any 2018 impulstas per l'Iniciativa Cork
Righetti va dissenyar els guardons del Primer Concurs de Disseny de Taps de Suro que es va fer l’any 2018 impulstas per l’Iniciativa Cork | Cedida

!--akiadsense-->

Agunes d’aquestes peces s’han mostrat en una exposició sota el títol “El camarero hace (otras) cosas” i es poden veure també al bar on treballa de Girona. A més de tant en tant organitza tallers per ensenyar a tallar ampolles de vidre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa