VadeVi
Ball d’ampolles i vins que naveguen en un mar de copes
Els Premis Vinari celebren enguany la cinquena edició | Jordi Play

Serà com un mar de vins. O com a 200 vins navegant en un mar de copes, o com a un ball d’ampolles, precís, amunt, i avall per les sales de Monvínic. I sí, tot i que és un concurs amb tot el rigor i les garanties del món, té un punt poètic inevitable.

El jurat està entregat. Tenen la possibilitat de tastar d’una tirada 200 mostres de vins catalans. Els estudiants de l’Escola Joviat, contents de poder veure en directe moltes de les coses que han après, i des de l’organització estem exultants, perquè de nou i aquesta vegada per cinquè any, encetem la cursa. I ho fem amb la tranquil·litat que siguin quins siguin els guardonats qui guanya és el vi català. Per què això són els Premis Vinari.

Els colors i les intensitats es separen per categories. Es comença pels blancs joves, els blancs que han passat per fusta i després el rosats. Aquells que més apareixen a les fotos perquè el color atrau ràpid focus i càmeres. Després arriben els negres, que contrasten amb les bombolles dels escumosos de llarga crianaça i finalment, i ja amb el paladar estovat arriben els caramels, els vins dolços que tanquen el tast.

Tota aquesta posada en escena que sembla una mena de bodegó, té però una finalitat precisa, rigorosa, objectiva que és avaluar els vins que es presenten a concurs.

Aquest dimecres és el primer dels tastos i n’hi haurà tres més. El jurat decidirà, de forma molt acurada, quins seran els més d’un centenar de vins que passaran al tast final el mes de setembre.

Aquest és un dels moments màgics dels Premis Vinari. Al celler cooperatiu de Rubí, on abans s’hi feia el vi, ara es puntua. Hi arriben els millors i de nou una vintena de tastadors han de posar a prova les seves capacitats per analitzar detingudament cada un d’ells. No és fàcil. Dels millors han de triar els excel·lents i aquests seran els que tindran premi.

L’altre moment màgic és quan es donen a conèixer els premiats a Vilafranca del Penedès. Ho és especialment per dues raons. La primera perquè concursants i tastadors saben alhora quins són els guanyadors. L’element sorpresa és veritablement engrescador i fa que l’ambient que es respira sigui molt emocionant. L’altra raó, és perquè és una festa del vi català. Fa cins anys, en la primera edició, es va constatar que elaboradors de l’Empordà difícilment coincidien amb elaboradors de la Terra Alta, per exemple, però ara, en menor o major mesura són molts els que saben que aquella nit és punt de trobada del sector.

I per això els organitzem, perquè ens agrada el vi, ens agrada el vi català, ens agrada saber que la competició és sana i perquè fins i tot aquells que no hi participen hi guanyen.

Per què col·laboradors que no estan relacionts amb el món del vi també hi creuen i hi participen i a més a més que tot això aquest any es pugui seguir a través de Televisió de Catalunya és un gran pas endavant per un sector, per uns artesants d’un producte que vulguem o no és cultura, és tradició, és modernitat, és economia i fins i tot indústria.

Donem doncs el tret de sortida als Premis Vinari 2017.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa