VadeVi
Can Calopa s’adhereix a l’associació internacional de vinyes urbanes
  • CA

Can Calopa ha anunciat la seva recent adhesió a l’Associació internacional de Vinyes Urbanes, UVA, esdevenint el primer català i de moment únic de l’Estat que hi entra a formar part. D’aquesta manera, diran des de l’Olivera, fan “un pas més en la consolidació del projecte productiu” que impulsa al Parc Natural de la Serra de Collserola des de 2010.

Protegir el patrimoni rural i natural

L’UVA és una entitat fundada a Itàlia que té per missió protegir el patrimoni rural, històric i natural preservat per diferents cellers urbans d’arreu del món. Ara, amb la incorporació de Can Calopa ja són 13 els projectes que integren l’associació, situats en ciutats com Torí, París, Venècia, Siena, Nova York, Palerm, Salònica o Lió.

Aquest passat mes de setembre en el marc de la celebració a Torí del Salone del Gusto d’SlowFood, L’Olivera va presentar el projecte en una taula rodona sobre vinyes urbanes al costat de l’escriptora anglesa Carolyn Steele i, a més, va oferir un tast del vi Vinyes de Barcelona al públic assistent. Des d’aleshores, L’Olivera ha participat i difós el projecte en diversos actes i esdeveniments davant la premsa especialitzada italiana així com davant de diversos professionals de l’enoturisme d’àmbit europeu.

Can Calopa
La Vinoteca de Can Calopa | Foto: cedida

Projecció internacional

Sumant-se a l’UVA, L’Olivera vol donar a conèixer internacionalment el seu projecte d’agricultura periurbana i, alhora, subratllar la importància de la cultura vitivinícola en la construcció de la identitat de Barcelona. Des de l’associació, L’Olivera participarà en accions promocionals i comercials conjuntes amb l’objectiu de donar a conèixer els diversos cellers, la seva singularitat, els seus vins i l’aposta conjunta per l’enoturisme sostenible i la preservació del patrimoni natural i rural en el futur de les conurbacions metropolitanes del segle XXI.

Barcelona, un valor afegit per l’associació

Per al president de l’Urban Vineyards Association, Luca Balbino, la incorporació de la ciutat de Barcelona a l’associació representa un “gran valor afegit“.

“A més de la gran importància de la ciutat des del punt de vista cultural i artístic, la realitat de Can Calopa és una expressió única en el panorama de la viticultura urbana”, recull l’entitat catalana en un comunicat; i afegeix: “de seguida em va cridar l’atenció l’impacte d’aquest projecte des del punt de vista agrícola, però també, i sobretot, des del punt de vista social. Crec que la contribució de Can Calopa ajudarà l’associació a augmentar les relacions internacionals i a desenvolupar una nova visió innovadora de l’agricultura social urbana”.

Pau Moragas, responsable de producció de L’Olivera, apunta que aquesta col·laboració amb la UVA reforça els vincles internacionals de L’Olivera, d’una entitat oberta al món, i que contribuirà també a visivilitzar aquesta dimensió cultural del vi lligat a les grans ciutats.

Projecte de replantació d’autòctones

Can Calopa és un projecte ubicat a la Serra de Collserola que combina vinyes, un bar de vins i sales dins la masia on s’hi celebren activitats i esdeveniments de diversos tipus. Des de 2021, a més a més, les conegudes com a vinyes de Barcelona estan en fase de replantació cap a varietats autòctones, virant d’un jardí de varietats internacionals que es va cultivar durant el mandat de l’alcalde Joan Clos coincidint amb el Fòrum de les Cultures de Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa