VadeVi
Torna ‘Benvinguts a Pagès’, la gran festa dels productors i els ‘foodies’
  • CA

Els pagesos i els ‘foodies’ del país tenen una nova cita amb ‘Benvinguts a Pagès‘ aquests propers 1 i 2 d’octubre. Aquest aparador de l’oferta agroalimentària de Catalunya pretén ser una crida a la ciutadania per animar-los a conèixer de manera directa l’origen dels productes que consumeixen cada dia, en una experiència vehiculada en visites guiades gratuïtes a prop de 180 explotacions del país.

Les visites les ofereixen els pagesos i pageses i són l’eix d’un projecte que convida el públic a degustar productes de temporada i de proximitat, omplir el rebost i comprar directament als productors, en una oportunitat per fidelitzar nous clients. Així, ‘Benvinguts a Pagès’ proposa escurçar la distància entre ciutadania i pagesia, amb visites que promouen l’alimentació sana i la salut de les persones la sostenibilitat ambiental i la sobirania alimentària. El públic ‘foodie’ xalarà d’allò més amb una oferta de productes excepcional i que posa l’oferta del país en primer pla.

Torna una edició més de 'Benvinguts a Pagès'
Torna una edició més de ‘Benvinguts a Pagès’

Diversos exemples de visites a productors

Des de Mas buret, a l’Anoia, podran degustar mel de muntanya d’aquesta família d’apicultors de quarta generació de Santa Margarida de Montbui. Josep Maria Oliva explica que fan la transhumància de les abelles fins a Ripoll i Queralbs per tal que la mel sigui de muntanya i combini “de manera excepcional” amb el iogurt o el mató. A més, també tenen una mel més suau i gustosa, de romaní i mil flors, que produeixen a la primavera.

Al Pirineu, a l’explotació ecològica Ecofranch de l’Alt Urgell, Joan Barbé apunta que les seves vaques Swiss Brown “només s’alimenten de farratges frescos i pinsos ecològics”, cosa que assegura “uns iogurts naturals de més qualitat i amb un punt dolç únic”. A les Vinyes del Conflent, a la Terra Alta, el raïm collit a 500 metres d’alçada de l’explotació que dirigeix Elias Gil assegura “unes condicions excepcionals” en un treball on fan servir una tecnologia pionera per triar-lo gra a gra.

Activitats a l’octubre però també durant tot l’any

Totes les visites de ‘Benvinguts a Pagès La Festa’ s’han de reservar gratuïtament a través de la pàgina web, que permet planificar i seleccionar còmodament les explotacions a visitar en un mapa o bé fer una cerca per tipus de producte. Fins ara, més de 6.000 persones ja han fet la seva reserva gratuïta. A més, ‘Benvinguts a Pagès Tot l’Any’ també articula una proposta extensa de setze rutes arreu de Catalunya, que combinen pagesia, gastronomia i patrimoni amb itineraris que es poden fer durant tres dies o en una única jornada.

Les experiències proposen visitar les explotacions participants, conèixer la seva història i el seu patrimoni natural, allotjar-se a establiments rurals i degustar productes de quilòmetre zero als restaurants recomanats pels mateixos productors. Hi ha itineraris al Pirineu, a les Terres de Lleida, a l’Ebre, a l’interior de Tarragona, a tot el litoral i prelitoral, a la Catalunya Central i a l’interior de Girona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa