VadeVi
La història de com el vi i el suro poden generar llum

Un nou projecte europeu amb participació catalana valorarà, segons informa el portal Via Empresa, els residus generats per la indústria del suro mitjançant el seu aprofitament per al tractament d’aigües residuals del sector del vi i la seva utilització també com a combustible per a generar electricitat. El centre tecnològic Eurecat-CTM participa en el projecte que porta per nom LIFE ECORKWASTE.

Liderat per la Universitat Politècnica de Catalunya, amb la també participació de l’empresa TYPSA, l’Institut Català del Suro i del Clúster Vitivinícola Català INNOVI, el projecte compta amb un pressupost proper als dos milions d’euros i està cofinançat per la Unió Europea en el marc del Programa LIFE.

LIFE ECORKWASTE té com a objectiu, en primer lloc, demostrar l’eficàcia d’un aiguamoll artificial reblert amb grànuls de suro com a sistema de tractament d’aigües residuals de la indústria del vi. El suro s’utilitzarà com a material adsorbent de contaminants orgànics, que són difícilment eliminables amb els sistemes de tractament convencionals, i permetrà millorar la qualitat dels efluents residuals dels cellers.

Energies no contaminants

En segon lloc, s’utilitzaran residus de suro com a combustible en un procés tèrmic de gasificació per tal de generar electricitat. En aquest cas, a part de reduir la producció de residus, es generarà una font d’energia tèrmica neta amb potencial per ser utilitzada en el si de la mateixa indústria del suro. Finalment es determinarà el guany ambiental i social fruit de les solucions desenvolupades.

En el decurs del projecte, que tindrà una durada de tres anys, es dissenyaran, construiran i operaran dos pilots experimentals. Concretament, s’instal·larà un aiguamoll artificial a les instal·lacions de Codorníu, així com una planta de gasificació a Eurecat- CTM, a Manresa.

LIFE ECORKWASTE també té la finalitat de fomentar la consciència social de l’impacte sobre el medi ambient que té la generació de residus i dels beneficis de la seva valorització, mitjançant la participació social i d’agents implicats, i afavorir l’acceptació de l’estratègia de valorització desenvolupada i la seva implementació a altres cellers o altres sectors industrials.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa