Aquest 2021 està tenint lloc la novena edició de ‘Biblioteques amb DO’, el projecte que porta la cultura del vi a les biblioteques públiques de Catalunya, un tret distintiu i autòcton del territori amb el qual es vol subratllar l’arrelament de cada servei bibliotecari amb l’entorn al qual s’adreça. Aquest mes de juny, és el torn de la DO Empordà. Empúries és considerada com la porta d’entrada per on els grecs van introduir el conreu de la vinya a la península. El mar i la muntanya perfilen unes vinyes que s’arrauleixen per fer front a la tramuntana i que arrelen en uns terrenys durs idonis per la producció de vins de qualitat. La gamma de vins empordanesos és molt àmplia. Els vins negres són de qualitat elevada, amb cos, ben constituïts i harmònics, a vegades amb el matís d’una criança acurada. S’hi elaboren vins blancs, frescos i saborosos i també rosats que es caracteritzen per un color cirera ben definit. Una singularitat de la zona és la garnatxa de l’Empordà, vi dolç natural elaborat amb la varietat de raïm que li dóna nom. Enguany, les biblioteques empordaneses que acolliran activitats relacionades amb ‘Biblioteques amb DO’ són les d’Anglès, Calonge i Sant Antoni, Castell-Platja d’Aro, Castelló d’Empúries, Figueres, Garriguella, l’Escala, Palafrugell, Palamós, Roses i Santa Cristina d’Aro.
En el seu afany de recòrrer la divesitat de les facetes de la cultura del vi, l’edició del 2021 està posant l’accent en la representació del món del vi en l’art. Aquest projecte reforça els recursos informatius sobre la cultura vitivinícola que ofereixen les biblioteques i els dinamitza a través d’un programa d’activitats culturals variades i per a tots els públics: rutes literàries entres vinyes, recitals de poesia, concursos de fotografia, hores del conte, entre d’altres i sempre amb el món del vi per tema. Com és habitual, el projecte es desenvolupa en forma d’itinerari de gener a novembre, de manera que cada mes està dedicat a una DO i a un grup de biblioteques que la representen.

Tot i les dificultats derivades de la pandèmia de la Covid-19 a l’edició de 2021 ha augmentat el nombre de biblioteques participants fins a 74, si bé es preveu una disminució del nombre d’activitats organitzades de fins a 370 i de nombre de participants a 15.000 assistents. ‘Biblioteques amb DO’ es va iniciar el 2013 amb 25 biblioteques i una extensa xarxa de col·laboradors tant del sector públic com del privat, a nivell local i nacional. ‘Biblioteques amb DO’ és una iniciativa del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que és possible gràcies a la col·laboració de les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya, i la implicació d’agents diversos, entre ells l’Institut Català de la Vinya i el Vi), consells reguladors de les DO, la Institució de les Lletres Catalanes, cellers, restaurants, agricultors, enòlegs, agents de turisme, i d’altres.