Tast de brandis Fundador Supremo
Tast de brandis Fundador Supremo | Ramon Francàs

!--akiadsense-->

La històrica marca Fundador, que va néixer el 1874 com a brandi, ha presentat aquest dijous a Jerez de la Frontera els seus brandis de més alta gamma a restauradors de Catalunya com Òscar Manresa (Kauai Gavà Mar, La Torre de Alta Mar, El Altar i Casa Guinart a La Boqueria) i Romain Fornell (Caelis, Bar Turó i Casa Tejada, a més del Candlelight by Romain Fornell de l’Hostal de La Gavina); al marxant de vins Quim Vila (Vila Viniteca) o al director general del celler sadurninenc Raventós i Blanc, Pepe Raventós.

Romain Fornell, Quim Vila i Òscar Manresa a la Bodega La Mezquita de Fundador
Romain Fornell, Quim Vila i Òscar Manresa a la Bodega La Mezquita de Fundador | Ramon Francàs

!--akiadsense-->

Es tracta dels Fundador Supremo, una col·lecció de tres productes sherry cask (bótes envinades amb vins vells de la marca Harveys V.O.R.S.). Respectivament, han envellit en bótes que han contingut Pedro Ximénez Sherry almenys durant 12 anys (45 euros), que han contingut amontillado durant 15 anys (55 euros) i que han contingut oloroso durant 18 (159 euros). El Master Blender de Bodegas Fundador, Antonio Florido, ha presentat els hedonistes productes en un tast associat als vins de Jerez que han omplert les botes on s’han criat aquests brandis, i posteriorment s’ha harmonitzat un menú degustació amb aquests tres brandis al restaurant La Carboná de Javier Muñoz.

Fundador Supremo, de produccions limitades, és una col·lecció de brandis Jerez Solera Gran Reserva, uns productes “innovadors” amb un procés “únic i exclusiu” que res té a veure amb els brandis tradicionals actuals. Els defineixen com a productes “de luxe, únics i exclusius” que neixen després d’un minuciós procés de selecció de raïms, amb mostos de baix sulfurós i una acurada destil·lació de vins (a Tomelloso) amb l’objectiu d’obtenir alcohols únics dissenyats exclusivament per a aquesta col·lecció. El Chief Commercial Officer del Grupo Emperador (propietari de Fundador i pertanyent al hòlding filipí de la família Tan), Ángel Piña Serrano, els compara amb els whisky Single Malts i amb els conyacs. Piña afirma que “aquesta col·lecció revela la profunditat dels sabors més luxosos, aportats pel temps en la fusta, amb tres expressions exclusives”.

Vinya de Castillo de Macharnudo de Fundador
Vinya de Castillo de Macharnudo de Fundador | Ramon Francàs

!--akiadsense-->

El distribuïdor en exclusiva per a tot l’estat d’aquests brandis és Bardinet-España, amb seu a Gelida (Alt Penedès) i pertanyent al grup francès La Martiniquaise-Bardinet. De fet, el brandi i Catalunya tenen una llarga vinculació. El Penedès és una zona amb una dilatada trajectòria pel que fa a l’elaboració d’aquests destil·lats de vi. Van desaparèixer marques que van ser força conegudes, com Rexach Baqués, Coven o Gallemí, però es mantenen els brandis vilafranquins de Torres i Mascaró o l’Octavivs de Licors Jané de El Vendrell. A Catalunya s’elaboren també d’altres brandis, com el Sorel 125 de Destil·leries del Maresme Brands, d’Arenys de Munt.

El Reserva del Mamut és el brandi més exclusiu de Torres i té un preu de 1.300 euros
El Reserva del Mamut és el brandi més exclusiu de Torres i té un preu de 1.300 euros

!--akiadsense-->

Com a Jerez, també el brandi català aposta actualment per les més altes gammes. El més car (1.300 euros) és el Reserva del Mamut de Família Torres. Es tracta d’un brandi extremadament limitat, una col·lecció de només 999 ampolles numerades a mà pel Master Destiller Matías Llobet. És el resultat d’una selecció de parellada destil·lada i reservada durant més de 30 anys al cor del celler d’envelliment conegut com ‘El Mamut’, situat a Vilafranca del Penedès. És un brandi que es produeix sota demanda ja que tots els materials estan fets a mà. El seu termini d’entrega és d’un mes i mig. L’etiqueta, a més d’estar numerada a mà, compta amb una decoració banyada en or de 22 quirats.

El Brandi del Penedès

El brandi és un destil·lat de vi que té uns orígens incerts. En el cas de Jerez sembla clara la influència del món àrab. Tal com se’l coneix avui va aparèixer al segle XII, i es va popularitzar al segle XIV. Inicialment el vi era destil·lat per a fer més fàcil la conservació i el transport. Poc abans del seu consum, es diluïa en aigua. Després es va descobrir que si s’emmagatzemava en botes de fusta, el producte resultant millorava considerablement. Segons el Ministeri d’Agricultura, el brandi és la beguda espirituosa obtinguda d’aiguardents de vi, amb o sense addició d’un destil·lat de vi, destil·lat a menys del 94,8% vol., sempre que aquest destil·lat no excedeixi el límit màxim de 50% en grau alcohòlic del producte acabat. És una beguda espirituosa de 36 a 45% vol. d’alcohol. Segons la Gastroteca, es tracta d’una beguda alcohòlica destil·lada que presenta un color ambre, d’aroma intens i elaborat a partir de varietats de raïm blanc com les parellada. Un cop completat el procés de fermentació del vi, es deixa reposar sobre el seu pòsit i, a continuació, se’l sotmet a una doble destil·lació. El líquid resultant es deixa envellir durant anys en bótes de fusta de roure, on acabarà de prendre la seva personalitat organolèptica.

El desenvolupament en la destil·lació de brandis a Catalunya data del segle XVIII. La comercialització del brandi del Penedès, però, no es va produir fins després de la Guerra Civil. Els brandis penedesencs van aconseguir el seu reconeixement i protecció normativa (Indicació Geogràfica Protegida). S’anomena Brandi del Penedès al destil·lat de vi que s’elabora dins de la Denominació d’Origen Penedès de vi, encara que aquests brandis no estan emparats per la denominació. La zona d’elaboració i envelliment del Brandi del Penedès està constituïda exclusivament pels termes municipals de les comarques de l’Alt Penedès i el Baix Penedès, i el municipi de Constantí de la comarca del Tarragonès. Aquest brandi s’envelleix en botes de roure francès i americà, que aporten aromes que contribueixen a definir el gust al paladar. S’utilitza tant la destil·lació contínua com la discontínua, sent aquesta última la tradicionalment més utilitzada (comporta una doble destil·lació mitjançant alambins de tipus charentais). També s’utilitza el sistema de soleres i criadores, encara que pot elaborar-se pel sistema anomenat estàtic, que consisteix en què l’aiguardent romangui més o menys temps en la mateixa bóta.

El Brandi del Penedès ha de tenir un color que va de de l’ambre al topazi, amb reflexos d’or vell. Mostra aromes intensos i càlids on es poden trobar vestigis de fruits secs, amb un buquet molt viu, i també notes d’espècies com ara canyella, vainilla o nou moscada, entre d’altres. Al paladar és ric en tanins, evolucionant cap a un final de boca persistent, en el qual es poden manifestar els matisos aromàtics del roure americà o francès com ara records de caramel, ametlla torrada, vainilla, torrefactes. També és sec, fruit del seu baix contingut en sucres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa