VadeVi
Brindis amb i per la garnatxa coincidint amb el seu dia internacional
  • CA

Aquest divendres 16 de setembre es commemora el Dia Internacional de la Garnatxa. Una efemèride que reivindica una varietat íntimament lligada a molts territoris de Catalunya, malgrat també es vinifica en d’altres zones i territoris vitivinícoles del món. A casa nostra, passa per ser la varietat estrella de la Terra Alta, una de les més estudiades al Montsant i la responsable de donar vida a a alguns dels vins dolços o rancis de prestigi, reconeguts aquí i fora.

No només això, també és la protagonista de diverses accions com un concurs d’àmbit internacional o un esdeveniment pensat per al consumidor que organitza Grenache Symposium, i en el qual Vinyes Domènech hi implica restauració i botigues de vins del territori.

‘Soc Terra Alta Garnatxa blanca 100%’ | Foto: DO Terra Alta

La varietat estrella de la Terra Alta

El distintiu 100% garnatxa blanca és una de les apostes que ha fet la denominació d’origen Terra Alta per significar aquesta varietat de la qual, segons dades actualitzades per la pròpia entitat del vi, a la comarca tenen una tercera part de vinya que hi ha plantada a tot el món. Es diu sovint, però no per això perd importància, i és que a nivell català això representa un 90% de la superfície plantada i un 75% de l’estat espanyol. I això quan es parla de garnatxa blanca, però no oblidem que també hi tenen plantada garnatxa negra, tintorera i peluda.

Estudis a la zona del Montsant

Els cellers inscrits a la Denominació d’Origen Montsant també tenen en la garnatxa una de les seves varietats insígnia. Ho confirma la presidenta de l’entitat, Pilar Just, que apunta que entre blanques i negres representen al voltant del 40% de la producció del territori. Just parla de la garnatxa com d’una varietat molt versàtil, i n’explica el motiu: “Fa temps que estem estudiant com es comporta dins la nostra zonificació, com varia en funció dels sòls, del clima, de les alçades o la subzona on brota i creix”, explica a Vadevi, “i quan comences a veure’n els resultats, te n’adones que cada producte té unes característiques úniques, diferents”.

La garnatxa, comenta la presidenta, és “una de les varietats amb les quals volem seguir creixent” com a territori de vins. “La identitat de la DO està lligada a varietats històriques, i la garnatxa, com també la carinyena, ho són”, afegirà.

Copes de vi dolç o de postres | iittala

Els vins dolços de garnatxa

Aquesta versatilitat també serveix per explicar les diverses tipologies de vi que permet elaborar la garnatxa. Dona vida a vins blancs, negres, rosats, escumosos… i també vins rancis i dolços. Jaume Serra, de Masia Serra, explica que ells treballen la varietat per fer diversos productes com per exemple el CTÒNIA (garnatxa blanca amb criança), l’AROA (garnatxa negra), o l’INO un dels dolços de referència del territori empordanès.

Ino, qui fora mare del deu Dionís, s’elabora amb el 100% de garnatxa roja i segons explica en Jaume a Vadevi, “és nascuda d’una vinya vella de l’any 1961 que va plantar el meu avi”. En cullen el raïm una “mica arrugat, però en cap cas sobremadurat”, dirà, i “deixem que faci fermentació espontània amb els seus propis llevats autòctons”.

Una altra de les singularitats que fan especial aquest vi té a veure amb l’envelliment, que es fa seguint el mètode solera i en el qual s’hi barreja un 5% d’una mare que han recuperat d’una bota de castanyer i que data de l’any 1860.

Tast de les Garnatxes del Món a Cebreros | Grenaches du Monde
Tast de les Garnatxes del Món a Cebreros | Grenaches du Monde

Concurs que premia les garnatxes del món

Fa deu anys que uns enamorats de la varietat van entendre la necessitat de crear un concurs que premiés i prestigiés la varietat i les seves zones emblemàtiques de producció. Així fou com el Consell Interprofessional dels Vins del Rosselló va donar vida a les Grenaches du monde, un certamen que ha anat creixent i evolucionant cap a un model que des d’unes edicions enrere incorpora un element itinerant amb la idea de poder celebrar cada edició en un dels territoris destacats de garnatxa.

“De concursos centrats en una única varietat n’hi ha diversos, explica el responsable del concurs a Catalunya Frédéric Galtier; “tot i així, dirà, la garnatxa té aquella cosa que el fa especial pel fet que permet elaborar tots els colors i categories“, dirà pensant en els blancs, negres, brisats, escumosos, dolços, rancis… “La garnatxa té moltes facetes, hi ha la gris, la peluda, la negra…, i dona com a resultat uns vins sorprenents”, afegirà.

“Per a mi, la garnatxa és una varietat emblemàtica del moviment de reconnexió amb les varietats autòctones”, conclou Galtier. Per això, la idea és seguir sumant edicions d’un concurs que premia vins d’aquí i del món, on sempre hi predomina aquesta varietat.

Una copa de garnatxa per la #GrenacheDay22

Un any més, coincidint amb el Dia Internacional de la Garnatxa, Grenache Symposium organitza diversos actes arreu del món. Fa deu anys que així ho fan, i enguany tornen amb més força i energia que mai per continuar donant protagonisme a aquesta varietat tant apreciada.

Vinyes Domènech és un dels cellers impulsors d’aquesta activitat a Catalunya. Des dels orígens, també és impulsor de diverses accions on hi vincula restaurants i botigues especialitzades del país. Aquest 2022, per primera vegada s’internacionalitza i obre les portes a la promoció a Xina, Suïssa, Bèlgica, Alemanya i Dinamarca.

Sigui com sigui, i durant aquest divendres i cap de setmana, els clients dels establiments participants que mencionin #GRENACHEDAY2022 a les xarxes, podran gaudir d’una copa de garnatxa de forma gratuïta i tindran accés mitjançant un codi QR a la experiència sensorial El camí de les aromes que el celler organitza al mig de la Reserva Natural de la Serra de Llaberia i participaran al sorteig d’una ampolla Magnum del Furvus 2020.

“Esperem amb aquestes accions seguir contribuint a l’expansió i al reconeixement de la garnatxa com la varietat mediterrània per excel·lència”, diuen des de Vinyes Domènech.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa