Encara no estem a l’estiu, però per les temperatures d’aquests dies sembla que estem de ple en els mesos més calorosos de l’any. Altes temperatures, fortes sequeres i uns incendis que estan cremant paisatges en diversos indrets de Catalunya. Ara mateix, hi ha actius tres incendis importants, un a Baldomar, a Artesa de Segre, l’altre a Castellar de Ribera, al Solsonès; i un tercer a Corbera d’Ebre, a la comarca de la Terra Alta.

La viticultura i enòloga de Rubió de Sòls Judit Sogas es troba en una de les finques on hi té la vinya, i des d’allí estant, narra com al fons, hi veu despertar les flames. “Les tinc a uns cinc-cents metres”, comenta a Vadevi. “Aquest matí estava tot fumejant, semblava que s’havia extingit però cap al migdia s’ha reactivat el foc i ara sembla que avança en direcció a l’oest”.

Amb flames i fum de fons, comparteix la següent reflexió: “Els pagesos treballem la terra, però els boscos estan abandonats i no estem respectant la natura”; i tot plegat, “sumat a un clima i una calor extremes, està provocant la tempesta perfecta“. I conclou, “les persones hem d’escoltar més la natura, no podem anar-hi en contra”.

Les flames es van dibuixant al fons, mirades des d’una de les finques de vinya de Rubió de Sòls | Judit Sogas

“El territori crema mentre continua creixent l’abandó del camp i el despoblament”, denuncia Núria Altès, propietària del projecte de vins Herència Altès a la Terra Alta. Entén, i així ho comparteix amb Vadevi, que “s’ha de cuidar l’entorn i sobretot dignificar la vida del pagès” perquè es demostra, sobretot en moments així, que és una figura essencial i molt necessària per a la conservació del paisatge.

“Els boscos no tenen aturador, i hem de preservar el paisatge que mos han deixat els nostres avantpassats”, continua, perquè “tant la vinya com d’altres cultius protegeixen el paisatge dels incendis“. “La situació és preocupant, i l’estiu ve fort de calor”, apunta Altès. “Fa falta més reflexió i sobretot -diu en un missatge dirigit als polítics-, que es doni un major suport a la pagesia”.

Ningú se’n recorda dels pagesos o del fet que els boscos estan mal cuidats excepte quan hi ha situacions d’emergència com ara en los incendis”, dirà el viticultor gandesà Josep Vicens. “Esta és la història de cada any, sobretot quan arriba l’estiu, però per nosaltres és el pa de cada dia, patim constantment la pujada de preus del carburant, de les matèries primeres…”, denuncia. “La pagesia necessita suport durant tot l’any”, sentenciarà.

També a la Terra Alta, però des del terme municipal de Vilalba dels Arcs, Marco Bernava del celler Bernaví comenta que la situació “és molt complicada” i que necessita “d’una política intel·ligent de gestió forestal i agrícola davant els canvis que vivim a nivell climàtic”. I continua: “On hi ha bosc sense gestió i aprofitament forestal o ramader, el territori acaba sent una metxa”, dirà. “Cal una solució, una millora total en la gestió del territori“, conclou.

Les xarxes socials van acumulant missatges de desànim i sobretot aquesta mateixa reivindicació. “la terra crema, passa cada any i miren a una altra banda”, dirà per exemple l’usuari postureiglleida.

Crema sobretot de massa forestal

Els agents rurals segueixen actualitzant dades sobre els diversos focs actius, aportant informació sobre el camí que segueix el foc i el nombre d’hectàrees afectades. De moment, segons fonts consultades del cos, dels milers d’hectàrees afectades, ara per ara només un percentatge petit ha afectat zona de cultius. La massa forestal ja cremada, la lluita pel control de les flames o que es puguin escampar a d’altres territoris, és una altra història.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: MHP a juny 16, 2022 | 20:41
    MHP juny 16, 2022 | 20:41
    No dieu res de la labor que està fent l'exèrcit espanyol amb l'UME a peu de foc?
  2. Icona del comentari de: MHP a juny 16, 2022 | 20:41
    MHP juny 16, 2022 | 20:41
    No dieu res de la labor que està fent l'exèrcit espanyol amb l'UME a peu de foc? Ara, ficar a primer plá de la foto una cubana, aixó si.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa