VadeVi
La carinyena blanca empordanesa es posa de llarg a Barcelona
  • CA
Tast carinyena blanca a Barcelona

!–akiadsense–>

Aquest passat dilluns, dia 11 de novembre, la carinyena blanca, la que s’ha batejat com una varietat identitària, com la varietat rebel de l’Empordà, s’ha reivindicat en un acte al Palau Robert de Barcelona.

Els set cellers que elaboren vins monovarietals de carinyena blanca, Celler Cooperatiu d’Espolla, La Vinyeta, Mas Llunes, Còsmic Vinyaters, Vinyes d’Olivardots, Celler Pujol Cargol i Vins i Caves Perelada, han organitzat un acte onun grup de 60 periodistes, sommeliers i prescriptors han pogut copsar de primera ma, la qualitat i el potencial dels vins elaborats amb aquesta varietat. Ha estat un acte molt emotiu on els cellers organitzadors hi han posat tota la seva ànima.

Tast carinyena blanca a Barcelona

!–akiadsense–>

Ha obert l’acte, que ha estat presentat per Carles Xuriguera, Jaume Pallàs, l’expert sobre la vinya i el vi català, que ha fet una explicació sobre l’estat actual de la carinyena blanca a l’Empordà des d’una perspectiva històrica. En Jaume ha fet un resum de la informació publicada per Vadevi.cat en la sèrie de 8 articles titulats “Carinyena blanca, l’estat de la qüestió” i que els podeu recuperar seguint els següents enllaços:

Carinyena blanca, l’estat de la qüestió (1/8)

Carinyena blanca, l’estat de la qüestió: el nom (2/8)

Carinyena blanca, l’estat de la qüestió: vins monovarietals de l’Empordà (3/8)

Carinyena blanca, l’estat de la qüestió: vinyes velles a l’Alt Empordà I (4/8)

Carinyena blanca, l’estat de la qüestió: vinyes velles a l’Alt Empordà II (5/8)

Carinyena blanca, l’estat de la qüestió: vinyes joves a l’Empordà (6/8)

Carinyena blanca, l’estat de la qüestió: el Penedès i el Baix Camp (7/8)

Carinyena blanca, l’estat de la qüestió: el Priorat (8/8)

A continuació, Salvador Puig, Director General de l’INCAVI, ha fet una exposició sobre la situació legal de la carinyena blanca a Catalunya. Ha explicat el llarg procés que ha seguit el reconeixement de la varietat per part de les diferents administracions i que ha portat a que ara mateix ja estigui inclosa al llistat de varietats comercials del Ministerio i que s’hagi pogut incloure en el potencial vitícola de Catalunya. Queda pendent que la DO Empordà la inclogui en el seu Plec de Condicions.

La segona part de l’acte ha estat el tast dels vins monovarietals de carinyena blanca que actualment s’elaboren a l’Empordà a càrrec del conegut sommelier Pitu Roca. En Pitu ha començat el tast destacant que “la carinyena blanca surt des de l’Empordà per mostrar-se al món amb orgull, amb rauxa, amb trempera. Neix alegal i lliure. És una varietat blanca vestida de nervi“>”. En primer lloc s’ha tastat el most de carinyena blanca, que com ha definit en Pitu, és “el preludi del vi“>”, “un most rialler, de glop just, que destaca per la seva acidesa“>”. A continuació i servits pels seus elaboradors s’han pogut tastar els següents vins:

Tast carinyena blanca a Barcelona

!–akiadsense–>

  • AMB 2018 del celler Pujol Cargol
  • Microvi Carinyena Blanca Bóta de Castanyer 2018 del celler La Vinyeta
  • Valentia Carinyena Blanca 2018 del celler Còsmic Vinyaters
  • Singulars Blanc de Vinyes Velles 2017 del celler Mas Llunes
  • Les Dòmines – Vins de Postal 2016 del Celler Cooperatiu d’Espolla
  • V d’O 6.15 del celler Vinyes d’Olivardots
  • Carinyena blanca experimental 2009 del celler Perelada

En Pitu Roca ha anat glosant cadascun del vins i en conjunt n’ha volgut destacar: “es tracta del consens en ésser diferents però tenir coses en comú: territori, vents… En definitiva, la diversitat de l’Empordà i també la diversitat en els comportaments i caràcters d’aquests elaboradors. Els vins es mostraran també d’aquesta manera. Aquí hi ha 7 cops de cor“>”.

Tast carinyena blanca a Barcelona

!–akiadsense–>

Finalitzat el tast, els assistents hem pogut gaudir d’un showroom, on a més dels vins monovarietals tastats hi eren presents els vins d’aquests cellers on la carinyena blanca forma part del cupatge. També en aquest punt es van afegir a l’acte dos cellers més, el celler Espelt, que va presentar un nou vi monovarietal de carinyena blanca que encara no està al mercat i el celler Martí Fabra amb el seu vi Masia Carreras blanc, on la carinyena blanca hi és present en el cupatge.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa