VadeVi
Catalans ‘cool’ i vins de l’Empordà, al Financial Times

L’escriptora britànica Jancis Robinson signa un article al diari Financial Times en el qual comparteix una visita i experiència viscuda recentment a la zona del Cap de Creus, a l’Empordà. “Era un dissabte d’agost, i vaig tenir com a amfitriona l’energètica Anna Espelt, qui dirigeix el seu projecte de vins dins la Denominació d’Origen Empordà”, diu a tall introductori.

“Abans de la fil·loxera Catalunya ja era un país de vins”, dirà a continuació, i també reflexionarà sobre la pèrdua de plantació que ha vist aquest territori en els últims anys: “Hi ha evidència que hi ha existit moltes terrasses de vinya que actualment ja no s’estan treballant”. Malgrat tot, afegeix, “és una regió que actualment està revivint“.

A l’article menciona la tramuntana i la seva proximitat al mar, i s’atura en la vintena d’hectàrees que l’Anna Espelt té plantades al Cap de Creus. “És en part per honorar el llegat vitícola d’aquest espai que Espelt hi va plantar vinya“, comenta. Continua recordant la trajectòria d’aquesta biòloga que a partir de l’any 2000 va prendre la decisió de continuar el llegat de l’avi i en destaca la qualitat dels vins “varietals que treuen al mercat són força impressionants“, dirà Robinson.

El passeig que la reputada escriptora fa per aquesta regió s’atura també en “un altre projecte interessant”, el de La Vinyeta que van crear l’any 2002 en Josep Serra i la Marta Pedra. Un projecte que ha sabut, segons la britànica, “com atraure els visitants” a visitar-los i conèixer la seva aposta. “La Vinyeta sembla que pertanyi a Califòrnia“, comentarà.

El text continua més en genèric parlant de l’Empordà, del que considera que és un territori que “definitivament s’està movent”. “Ha concentrat molt esforços en les dues varietats locals més plantades, el Lledoner negre i la carinyena negra“. “Les mateixes que al Priorat”, dirà, que és la zona de Catalunya on es paga més pels vins”. Tot i així, entén Robinson, “l’Empordà potser és encara massa petit per ser apreciat de la mateixa manera”.

Abans d’acabar, menciona els vins dolços i les diverses elaboracions o estils amb què es fan, dels quals en diu que estan “entre els seus millors vins”. I finalment comparteix una llista de vins que neixen del territori empordanès.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa