Són xifres oficials recollides pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat a partir de les diferents pesades de raïm que han registrat les diferents denominacions d’origen de Catalunya. I les dades parlen per si mateixes, amb còmputs globals que, en general, no registren grans pèrdues respecte a l’anterior campanya de verema, malgrat que al llarg dels darrers mesos han estat moltes les veus i denúncies davant el fet que l’extrema sequera i la falta de pluges ha fet perdre, en unes regions més que en d’altres, entre un 60 i un 80% de collita.

Sigui com sigui, i entrant al fons de la qüestió, el departament ha creat un document al qual ha tingut accés Vadevi on s’especifica el control de pesades de totes les DO del país. I es pot comprovar que el conjunt global de viticultors catalans han collit 277,28 milions de quilos de raïm, una xifra que equival a un 22,4% menys del que es va collir amb relació al mes de novembre del 2022, quan la collita va arribar als 357,19 quilos de raïm (i un -34,2% respecte a l’anyada 2021, quan en la xifra va ser de 421,31 kg). Es pot comprovar que, tot i els efectes de la sequera, la producció ha caigut menys d’una quarta part entre els dos anys. Cal recordar, també que el càlcul prové de les xifres que es van registrar el novembre del 2022, ja que les del 2023 totals encara no estan disponibles.

L’informe també detalla els quilos de raïm entrats que es destinaran a vi de taula i a destil·lació. D’una banda, recull els 10.859.998,40 km de raïm que es convertiran en vi de taula (amb una reducció inferior al 10% respecte a 2022, quan se’n van comptabilitzar 11.734,529,85 kg); i una reducció més significativa pel que fa al raïm que es derivarà cap a destil·lació, que ha passat dels 355.210 quilos de raïm de 2022 als poc més de 164 mil (exactament 164.385) quilos aquest 2023.




