VadeVi
Catalunya sol·licita 5’5 milions d’euros per destruir raïm, la meitat del previst per tot l’estat
  • CA
Raïm blanc

!–akiadsense–>

Els viticultors catalans han sol·licitat ajuts per import de 5’5 milions d’euros per destruir el raïm de 2.200 hectàrees de vinya i regular així un mercat desequilibrat provocat per la crisi del coronavirus. La verema en verd, amb la destil·lació de crisi i l’emmagatzematge privat són les tres mesures previstes en el Reial Decret del Govern Espanyol de dia 9 de juny per compensar les pèrdues de vendes registrades durant l’episodi de confinament.

Aquests 5 milions i mig d’euros que s’han sol·licitat des de Catalunya per la collita en verd suposen més de la meitat del pressupost previst en aquest apartat per tot l’estat espanyol que segons el Reial Decret és de 10 milions d’euros. És per això que ara el dubte és saber si finalment aquests diners podran arribar en la seva totalitat als viticultors catalans.

El director de l’Incavi Salvador Puig, recorda en declaracions a Vadevi que el Reial Decret contempla la possibilitat de desplaçar imports d’una partida a un altra en funció de la demanda que hi hagi i que arribat el cas “s’haurà de fer una reducció de les parcel·les per les quals s’hagin fet sol·licitud, però fer aquesta tria serà molt complicat”.

I és que la verema en verd no ha estat en cap cas la prioritat del ministeri d’Agricultura. De fet els primers esborranys del document no ho preveien i va ser la pressió del Departament d’Agricultura durant les negociacions la que va aconseguir la inclusió del ajuts per la destrucció del raïm. De la mateixa manera que tampoc no preveia diferenciació entre els vins amb denominació d’origen els altres. Per Puig “ens hem de sentir orgullosos de la feina què hem fet perquè si els ajuts no haguessin distingit entre vins sota l’empara de denominacions d’origen protegides i els que no tenen DO, a Catalunya hauria arribat molt poca cosa i tot se n’hauria anat a llocs com per exemple La Manxa”.

Pel que fa a la destil·lació de crisi, qui sol·licita els ajuts no són els cellers sinó que són les empreses destil·ladores. A Catalunya només n’hi ha una que és Cades Penedès i la sol·licitud arriba als 61.000 hectolitres, 55.000 de vi amb denominació d’origen i la resta vi sense DO, tot i que segons ha pogut saber Vadevi, Cades ha derivat més fins a 30.000 hectolitres de vi català cap a destil·ladores d’altres llocs perquè no poden assumir tanta demanda “estem desbordats, no, el següent” assegura el seu gerent Jordi Julià.

La norma preveu que es puguin arribar a destil·lar fins a 500.000 hectolitres de vi amb DO i 1’5 milions sense DO a tot l’estat. L’alcohol que en resulti es destinarà majoritàriament a fer biocombustibles i per a la fabricació de productes desinfectants i farmacèutics.

Pel que fa l’emmagatzematge privat “no semblava que fos una mesura que funcionés a Catalunya però ha resultat que sí”, afirma Puig. El Reial Decret contempla que es puguin immobilitzar 2 milions d’hectolitres de vi, tranquil o escumós, a tot l’estat i només a Catalunya s’ha fet una sol·licitud per emmagatzemar quasi un milió d’hectolitres. La majoria, prop de 800.000 hectolitres és de cava.

Així les coses caldrà veure quin és el còmput global i si els recursos previstos arriben a les tres mesures. La que es prioritzarà serà la destil·lació de crisi, tot i que des de Cades apunten a que només es podrà cobrir el 70% de les sol·licituds que s’han fet a Catalunya. La segona és l’emmagatzematge i la tercera és la verema en verd.

Salvador Puig avança “si veiem que el pressupost per la verema en verd queda molt curt demanarem que hi hagi més recursos. Que el ministeri busqui la manera d’incrementar aquesta partida perquè aquesta és la que va directament al viticultors”.

Les denominacions d’origen s’estrenyen el cinturó

El Reial Decret en el seu article 37 obliga als Consells Reguladors de les denominacions d’origen a prendre mesures per reduir la producció de la verema 2020-2021. Aquesta imposició, que segons Puig seria discutible en el cas de les denominacions d’origen que depenen directament de les comunitats autònomes, s’ha executat dins el termini a Catalunya.

Així, tal com es va anunciar la que ha pres mesura més dràstica és la DO Cava que redueix el rendiment de 12.000 kg per hectàrea a 10.000 kg, una decisió històrica que segons Puig “no es vincula directament a la crisi del coronavirus sinó que forma part del pla d’actuació de la denominació d’origen per equilibrar el mercat del cava”. De fet la decisió és prèvia a l’aprovació del decret. La resta de denominacions han pres decisions més o menys importants en funció de les seves expectatives i de la seva realitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa