VadeVi
Catalunya incorpora cinc nous Vins de Finca Qualificada, i ja en té dinou

El mateix 12 de desembre, però de l’any passat s’anunciava en un acte al Palau de Pedralbes l’ampliació de la llista de Vins de Finca Qualificada de Catalunya. Aleshores, se sumava als dotze existents l‘Avi Ton, un dels vins més icònics del celler penedesenc Eudald Massana, i el Vd’O de Finca d’Olivardots, a l’Empordà. Avui, la convocatòria es repeteix i de nou un 12/12 hi ha hagut cita al Palau barceloní per a conèixer les últimes incorporacions: enguany entren en aquesta classificació cinc nous vins, situant-se a la punta de la piràmide de la producció vitivinícola catalana i en la qual, amb aquests últims, ja se’n compten fins a dinou.

Joaquim Gay de Montellà, mentre presentava el seu vi ‘Raïms de la Immortalitat’ | Foto: E.V.

Nous vins del Montsant, Penedès, Terra Alta i doblet al Bages

Cinc nous vins de quatre Denominacions d’Origen. Es tracta de Les Tallades de Cal Nicolau, d’Orto Vins (DO Montsant); La Serra Blanc, d’Herència Altés (DO Terra Alta); Singular Blanc, de Collbaix (DO Pla de Bages); Raïms de la Immortalitat, de Torre del Veguer (DO Penedès); i, l’Especial Picapoll Negre, d’Oller del Mas (DO Pla de Bages). Tots ells han estat reconeguts, expliquen, “pel treball continuat a la vinya, l’esforç, la constància i l’exigència assolida”.

Raïms de la Immortalitat neix d’una vinya en vas d’entre 49 i 64 anys i un terrer extremadament calcari. És un cupatge de xarel·lo, malvasia de Sitges (des d’aquesta última anyada) i xarel·lo vermell del Massís del Garraf. Fa criança durant un mínim de sis mesos.

La Serra Blanc és un vi molt especial per la família, un homenatge al iaio de la propietària del celler Herència Altès, Núria Altès, “un sentiment de pertinença i d’arrelament”. Un monovarietal de garnatxa blanca que neix en vinyes d’alçada amb sòls de gran contingut calcari. Fa fermentació espontània amb llevat autòcton i té una criança de 10 mesos en foudre de 2.500 litres.

Singular Blanc és un monovarietal de macabeu nascut en terres bagenques. El celler Collbaix cull el raïm de vinyes centenàries i deixen que fermenti i faci criança en bota mixta de roure francès i acàcia durant 9 mesos.

També al Bages hi neix l’Especial Picapoll Negre. Un vi de la varietat estrella del territori que descriuen com a “persistent i delicat” i que en aquest cas es cull en vinyes més joves, d’uns 15 anys, provinent de la parcel·la Margenat del celler Oller del Mas. Pel que fa a la vinificació, fa criança en bota de roure de 500 litres, ou de ciment i àmfores durant 9 mesos, que es completa amb mig any més en ampolla abans de sortir al mercat.

El cinquè vi, Les Tallades de Cal Nicolau, repeteix varietat, i també és un picapoll negre que, en aquest cas, Orto Vins cull de sòls de panal majoritàriament d’una petita vinya plantada el 1870. “Un vi emocional“, descriuen, que fermenta en bocois de fusta entre 300 i 500 litres amb llevats autòctons. Fa criança en botes velles de roure francès durant 12 mesos.

Els representants dels cinc cellers amb vi de finca, amb el conseller Mascort i la directora de l’INCAVI | Foto: cedida

Els representants dels cellers han rebut el reconeixement de mans del conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Acció Rural, David Mascort, i de la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells, en un acte que s’ha celebrat al Palau de Pedralbes de Barcelona. Abans del lliurament, els assistents han pogut tastar els nous vins distingits a través d’un tast guiat per Toni Albiol, Millor Sommelier de Catalunya 2023. 

“Vèrtex qualitatiu i el màxim exponent del vincle amb el territori”

Balcells ha felicitat els cellers reconeguts per ser “model i bandera del vi català”, perquè són la “insígnia d’un país que mostra un vincle transformador de la manera més honesta”. Aquests nous vins, explicava la directora, entren al “vèrtex qualitatiu i el màxim exponent del vincle amb el seu territori i representen una identitat molt concreta”, permetent posicionar el territori com el “gran país de vinyes i de vins que és”.

Per això, insistia la responsable de l’INCAVI, cal donar a conèixer aquest projecte perquè està pensat perquè sigui “palanca” per a “incrementar el prestigi del vi català en el seu conjunt“, no només uns quants cellers, puntualitzava. D’aquí que el camí passi, més enllà d’ampliar-ne el nombre, per “dotar de relat” els VFQ. Perquè “aquest prestigi és la millor eina que tenim al nostre abast per cridar al món que el vi català és excepcional”, ha conclòs.

Des que es va aprovar el Pla Estratègic #HoritzóINCAVI2025, el juliol del 2022, l’agenda de l’INCAVI inclou un projecte estratègic d’impuls dels Vins de Finca Qualificada, que vol promoure la cúspide de la piràmide de qualitat dels vins de Catalunya. En el temps d’aquest Pla Estratègic, s’han incorporat 2 nous vins de finca qualificada l’any 2022 i 5 aquest any 2023, “un exemple, deia Alba Balcells, que el vi català està en un moment esplèndid pel que fa a la producció de qualitat“.

Vinyes de Clos Mogador

Què són els Vins de Finca Qualificada?

Dins d’una Denominació d’Origen, es considera Vi de Finca Qualificada aquell que es produeix en un entorn determinat, d’una extensió inferior a la d’un terme municipal i amb característiques pròpies. El nom ha d’estar lligat a les vinyes de les quals s’obté, i ha de comptar amb l’informe previ del seu Consell Regulador. 

Partint d’aquesta base, els VFQ han de complir, entre d’altres, amb aquests cinc requisits:

  1. Antiguitat mínima de 10 anys en el registre de la Denominació d’Origen; un rendiment de producció en vinya un 15% inferior a l’establert per la DO; i una nota superior del comitè de tast.
  2. El propietari de les vinyes ha de coincidir amb el del celler, i l’elaboració del vi s’ha de fer en un celler situat a la mateixa finca o pròxima a aquesta. 
  3. El vi s’ha de produir en un entorn específic, amb les seves pròpies característiques edàfiques i microclimàtiques.
  4. El celler ha de comptar amb una trajectòria de prestigi i qualitat en el mercat per un període de 10 anys o més.
  5. Ha d’existir una traçabilitat específica integral des de la producció a la comercialització. 

Els dinou vins

Amb la incorporació d’aquests cinc nous vins, la família dels Vins de Finca Qualificada s’amplia fins a arribar a les 19 referències de sis DO diferents. Els recuperem.

DO Empordà

  • V d’O2, de Celler Vinyes d’Olivardots

DO Montsant

  • Les Tallades de Cal Nicolau, d’Orto Vins
  • Teixar, de Celler Vinyes Domènech

DO Penedès

  • Avi Ton, de Celler Eudald Massana Noya
  • Raïms de la Immortalitat, de Torre del Veguer
  • Vinya Le Havre, de Jean Leon
  • Vinya Palau, de Jean Leon
  • Vinya Gigi, de Jean Leon
  • Vinya La Scala, de Jean Leon

DO Pla de Bages

  • Arnau Oller, d’Oller del Mas
  • Especial Picapoll Negre, d’Oller del Mas 
  • Finca 3.9, d’Abadal
  • Singular Blanc, de Collbaix

DOQ Priorat

  • Clos Fontà, de Celler Mas d’en Gil
  • Coma Blanca, de Celler Mas d’en Gil
  • Mas de la Rosa, de Celler Vall Llach
  • Clos Mogador, del Celler Clos Mogador

DO Terra Alta

  • La Serra Blanc, d’Herència Altés 
  • Vi de Finca Edetària, de Celler Edetària

A banda de la distinció, l’INCAVI té previst desplegar diverses accions de difusió durant el 2024 del conjunt de Vins de Finca Qualificada. Entre d’altres, ja hi ha confirmats dos tastos a Catalunya (en el marc de la Barcelona Wine Week), i alguns a l’estranger com els previstos per exemple a Suïssa, Mèxic o el Regne Unit. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa