VadeVi
‘Catalunya, terra de vi’, el nou llibre que dibuixa i posa veu al territori vitivinícola del país
  • CA

Aquest dimecres 20 d’octubre s’ha presentat la novetat editorial ‘Catalunya, terra de vi‘, que tot just surt del forn i aviat es podrà trobar en diferents llibreries d’arreu del país. Editat per Andana i prologat pel sommelier Josep Roca, convida a fer un viatge per les dotze denominacions d’origen de Catalunya tot descobrint paisatges, projectes i persones que dibuixen i enriqueixen cadascun dels territoris vitivinícoles del país. El llibre, que tot just supera les 300 pàgines, s’ha editat en català, castellà i anglès i compta amb informació tècnica de cada territori, il·lustracions de Lluís Masachs, fotografies de Maria Rosa Ferré i textos de dotze periodistes, escriptors o persones que tenen una estreta relació amb la zona protagonista del relat.

L’editor Ramon Nadal comentava que aquest ha estat un projecte nascut en pandèmia, ja que malgrat es va pensar abans, no ha pogut sortir fins ara degut a diversos factors relacionats amb la Covid. De fet, bona part dels autors dels textos coincidiren en comentar que l’encàrrec els va arribar durant el confinament i que va ser ens molts casos un bonic ‘exercici de memòria’; també han coincidit en alguns casos en la dificultat d’encabir tot el que té a dir un territori en pocs caràcters. Els textos han estat lliures i cada autor ha decidit seguir l’estil amb què s’ha sentit més còmode.

“Aquesta diversitat d’estils li atorga més riquesa i ritme a la publicació, ja que són diverses les veus que ajuden a configurar cada territori en l’imaginari i que conviden a trepitjar-lo, d’entrada, a través de la lectura”. L’editor d’Andana afegia que “aquest passeig per Catalunya es fa seguint el treball de la seva terra, que agermana les DO i projectes i productes d’arreu malgrat tinguin la seva singularitat i un caràcter diferent l’un de l’altre”. “Catalunya no es pot definir sense vinyes i aquest llibre així ho reivindica, així com també la feina que fan a diari les seves pageses i pagesos”.

“Celebrem l’arribada d’aquest llibre com un brot d’optimisme en temps de pandèmia”, dirà Josep Roca en el pròleg, on també incideix amb el fet que “si el vi és un diàleg entre l’ésser humà i la natura, en el vi del 2020 hi parlarà més la natura. El vi té la capacitat d’explicar la història”. El sommelier també ha participat en la presentació afirmant que “el vi català viu el seu millor moment” i destacant el paper de “persones meravelloses” amb els seus projectes que demostren aquesta vivesa i capacitat de creixement i consolidació del sector.

Roca ha tingut paraules també per recordar la urgència climàtica, fent una crida a la consciència i accions des del petit projecte però també des de la indústria vitivinícola, i ha reivindicat la necessitat de revisar la manera en què es comunica el vi. “Hem d’explicar el vi de manera fresca, invocant a la revolució verda. El vi és verd, és consciència ecològica, i també divertiment. I hem d’arribar als joves connectant-los amb els seus avis, com a hereus del seu llegat i fent-los saber que el vi és una beguda dinàmica amb la qual també poden gaudir”.

Catalunya, terra de vi’ és un llibre que neix d’un encàrrec de l’INCAVI, i com dèiem, s’ha gestat sobretot durant els mesos de pandèmia. La seva directora general, Alba Balcells, també ha participat en la presentació comentant que ha resultat un “producte mimat, sensible, atractiu i molt participat” i ha agraït la “proesa d’haver-lo fet possible en aquests mesos difícils”. “Aquesta publicació, afegia, és una nova eina que ens ajuda a explicar-nos i a reivindicar-nos; que explica el territori i dona més valor a l’origen. Ens fa molt contents que el puguem tenir ara mateix a les mans”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa