VadeVi
El cava busca “donar resposta a la inquietud d’un enfocament basat en el territori”
  • CA

!–akiadsense–>

Saló Cava Premium

El sector del cava bull aquests dies. La inquietud es palpa per tot arreu tot i que ha estat motiu d’alleujament que els representants agraris d’Almendralejo i Requena es quedessin aquest dijous sense aconseguir vocalies del nou Consell Regulador del Cava. S’han imposar els candidats catalans, que ocupen les sis vocalies reservades als productors.

Pere Ventura està aprofitant les vacances en família per acabar de decidir si fa el pas d’optar a presidir el Consell Regulador del Cava (en privat ja ho hauria fet). Mentrestant, la patronal Institut del Cava va tancar la seva darrera reunió, el divendres 20 de juliol, sense aconseguir trobar cap nom de consens. Javier Pagès, CEO de Codorníu, seria un altre dels candidats que sonen.

Per sorpresa de molts, dimarts passat Josep Graells March, l’accionista majoritari de Vallformosa de Vilobí del Penedès, es va convertir en el primer en moure fitxa i fer pública la seva intenció d’optar a la presidència del Consell Regulador del Cava. Josep Graells manifesta que “es veu amb la força i la capacitat per assumir el repte de conformar un equip que aglutini la totalitat del sector”. Nascut fa 51 anys a La Fuliola (Urgell), és fill i nét de pagesos, “enamorat de la terra, que cultiva juntament amb la seva família”. És advocat de professió, especialitzat en estratègia i empresa familiar.

Josep Graells de Vallformosa es postula com a president de la DO Cava
Josep Graells de Vallformosa es postula com a president de la DO Cava

!–akiadsense–>

Graells ha manifestat que vol renovar el Consell Regulador del Cava, i “això ho aconseguirem tenint una estratègia única i aglutinant tot el sector per a que treballi en la mateixa direcció. Implicant a tothom: viticultors, elaboradors, i també proveïdors, clients i consumidors”. Creu que ha arribat el moment d’encetar una nova etapa. Afirma que “l’entrada de nous protagonistes, ja siguin fons d’inversió o plataformes logístiques, constata una realitat, el mercat és viu i dinàmic. Lluny de desanimar-nos hem de considerar-ho una oportunitat, que ens obliga a reposicionar-nos, superar-nos i pensar en gran. Cal assolir el repte d’aconseguir la seva complicitat, de fer-los participar i convertir-los en ‘players’ d’un projecte comú, el Cava”.

Graells considera que “el sector ha estat, potser, una mica presoner de les famílies i l’endogàmia, sense menystenir que gràcies a elles i la seva empenta el cava es coneix arreu del món. Però el sector és més ampli. El creixement ha de comptar amb els petits elaboradors que són molts, formats, joves i dinàmics, que innoven, i que porten el Cava com a senyal d’identitat allà on van. És imprescindible que siguin partícips directes de l’estratègia i la presa de decisions”.

També considera que “fenòmens com Corpinnat són manifestacions de la manca de comunicació i de la dificultat de conciliar sinèrgies”, i afegeix que sovint els interessos dels viticultors han estat subordinats als dels elaboradors, essent-ne tots, sense distinció. responsables. Creu del tot necessari que s’assumeixi que els uns sense els altres no permeten tenir futur. També destaca que “el Consell Regulador ha de donar resposta a la inquietud d’un enfoc basat en el territori, i el fet d’haver-hi altres zones productores de cava fora del Penedès. Crec ben sincerament que és possible i compatible identificar els territoris dins la DO Cava i això li aportarà valor, sobretot si s’explica i es consensua”.

Així mateix, l’accionista majoritari de Vallformosa no té dubtes que per encarar els reptes que té el sector del cava “calen noves forces i noves persones, que puguin aprendre de l’experiència del passat per superar aquesta etapa i projectar el sector en el món”. També diu sentir-se “ il·lusionat i preparat” en conformar “un equip jove, preparat, que reculli totes les sensibilitats i posicions, que treballi sense prejudicis ni personalismes pel sector a partir d’un projecte i una estrategia”.

Corpinnat hi posa cullerada

L’Associació de Viticultors i Elaboradors Corpinnat també ha volgut dir-hi la seva mentre es votava aquest dijous per decidir els vocals del sector productor i emetia un comunicat on donava suport als candidats a la junta directiva del Consell Regulador de la DO Cava que “defensin el territori amb un compromís inequívoc i sense reserves”. Recaredo, Gramona, Castellroig, Nadal, Torelló i Llopart afegeixen que “la integració del viticultor en la cadena de valor, la implementació de contractes a mig termini amb una remuneració de raïm adequada, la distinció dels vins en funció del lloc de procedència i la definició del territori com a referent d’identitat i sostenibilitat han de ser eixos centrals en les propostes”.

Cellers impulsors de la marca Corpinnat
Cellers impulsors de la marca Corpinnat

!–akiadsense–>

També diuen que cal solucionar problemes com la marca blanca, l’estratègia low cost que ha portat el cava a la seva actual imatge, la manca de zonificació dintre de la pròpia denominació d’origen, i la manca d’una nomenclatura clara a les etiquetes per orientar el consumidor. En el seu comunicat Corpinnat també es mostra convençuda que “el cava no té més marge per aconseguir el posicionament que es mereix”.

El Consell Regulador del Cava, que ha vist amb recels la creació a les seves esquenes de Corpinnat, ha arribat a un acord amb aquests sis elaboradors de cava perquè mantinguin un perfil comunicatiu i una activitat baixa mentre no es renova el Consell Regulador del Cava. També ha posat damunt la teulada de Corpinnat la pilota d’un intent de negociar. Ara bé, si Corpinnat decideix etiquetar les seves ampolles amb la seva nova marca col·lectiva de forma unilateral la DO Cava, que està oberta a negociar “tot allò que sigui possible per incorporar-ho al plec de condicions”, ho acabaria denunciant als jutjats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa