L’alcalde de Sant Sadurní, Josep Maria Ribas, el regidor de Turisme i Comerç, Anton Amat, i el president de la Confraria del Cava, Eduard Sanfeliu.
L’alcalde de Sant Sadurní, Josep Maria Ribas, el regidor de Turisme i Comerç, Anton Amat, i el president de la Confraria del Cava, Eduard Sanfeliu. | Ramon Francàs

!–akiadsense–>

Al CIC La Fassina de Sant Sadurní d’Anoia s’ha presentat aquest dimecres una nova edició del Cavatast, que s’emmarca en l’ambient enrarit que es viu en el sector vitivinícola al Penedès. La mostra arriba a la 23a edició amb canvis i amb la voluntat d’evitar cues. També es pretén evitar que es consumeixin productes que no són de la fira en l’espai central de la mostra.

Es farà els dies 4, 5 i 6 d’octubre amb una desena menys de caves que l’any passat i amb absències tan remarcables com les de Codorníu i Segura Viudas, o les dels integrants de Corpinnat, que han preferit no participar-hi tot i ser-hi expressament convidats per l’Ajuntament sadurninenc, com ha reconegut l’alcalde Josep Maria Ribas. Aquest any només hi participen 26 caves però s’incrementa l’oferta gastronòmica local. El regidor de Turisme i Comerç, Anton Amat, diu que prefereixen agrair la presència de les caves participants, i ha evitat parlar de les absències. Amat també afirma que la reducció d’estands és una tònica general a la majoria de fires. L’alcalde no ha passat per alt, però, que aquesta edició “està marcada per la problemàtica del sector”, tot remarcant que “tenim un producte estrella al Penedès que entre tots li hem de donar el valor que es mereix”. Josep Maria Ribas advoca per “caminar cap a una sola direcció”.

Pel que fa a Corpinnat afirma que inclou elaboradors del municipi i que des de l’Ajuntament no poden excloure’ls de la mostra. Ara bé, també ha apuntat que han declinat la invitació en el marc d’un sector “amb ferides molt recents que encara supuren”. Preguntat per l’anunci de creació d’una nova DO d’escumosos penedesencs, l’alcalde diu que “quan més trossegem el pastís més difícil serà”, tot posicionant-se a favor de la unitat al sector. En aquest mateix sentit ha suggerit que “en un món global no ens hauríem de mirar el melic”. El regidor de Turisme i Comerç s’ha mostrat partidari que el sector “posi el comptador a zero”.

També el president de la Confraria del Cava Sant Sadurní, Eduard Sanfeliu, ha fet una crida a “la unitat de cavistes, viticultors i institucions”. Enguany la Confraria, que festejarà el seu 40è aniversari retent homenatge a l’octogenari cavista Agustí Torelló Mata, ha suprimit l’acte més popular de la que fins aquest any ha estat la Setmana del Cava. La festa de la plaça de la Vila, diu Eduard Sanfeliu, s’ha suprimit per ser “solidaris” amb els agricultors, quan aquesta decisió es va prendre molt abans que esclatés la crisi dels baixos preus pagats pel raïm. En el fons de la qüestió hi ha la precària situació econòmica d’una Confraria que ha deixat de tenir, fins i tot, servei de neteja, i que ha vist reduït dràsticament el seu pressupost per manca de suports.

Des del govern municipal es prefereix veure el got mig ple mentre es destaca que l’edició de l’any passat va suposar un impacte econòmic valorat en 3,4 milions d’euros, amb 32.000 visitants, 41.200 degustacions de cava i més de 22.300 degustacions gastronòmiques. Segons l’Ajuntament, el grau de fidelització del Cavatast és molt alt: 7 de cada 10 visitants han assistit a anteriors edicions. Així mateix, la darrera edició va atraure un 32% de visitants nous. La 23a edició la inaugurarà la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, a les sis de la tarda del divendres 4 d’octubre al Celler de La Fassina.

Les novetats

La primera novetat s’ha viscut després de la roda de premsa de presentació d’aquesta edició, ahir al vespre. Prop de 150 persones han pogut degustar caves en format màgnum dels expositors de la mostra, i també gastronomia oferta per establiments locals.

També com a novetat, el tiquet de tast de cava i degustació gastronomia serà enguany el mateix (no s’apugen els preus). A més, el Cavatast consolida la seva aposta pels tastos i maridatges dels cellers participants que s’organitzen al Celler de la Fassina. Es podrà gaudir de maridatges musicals (a les 23 hores del divendres 4 d’octubre), un escape room (el 5 d’octubre), un tast al campanar de l’església (també el dissabte) o un tastet de la Festa de la Fil·loxera. No hi faltarà el Shopping Day el diumenge dia 6 (d’11 a 20 hores), la 22ena edició de la Mostra d’Artesans, una proposta per descobrir el Sant Sadurní anecdòtic, activitats infantils o actuacions de música en directe el dissabte i el diumenge.

S’estrena, a més, un servei de transport llançadora en autobús sense interrupcions, des de l’estació de Renfe fins a la zona de la mostra, en l’horari d’obertura de la fira el dissabte i el diumenge. A més, també s’instal·laran zones de degustació amb taules en les quals els visitants podran degustar els productes. Una altra de les novetats és que enguany, seguint el compromís de l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia per combatre les violències masclistes i garantir la igualtat, el Cavatast disposarà d’un punt lila informatiu durant els tres dies de la mostra.

L’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia ofereix la venda anticipada d’entrades a les activitats ja disponibles a través del web www.cavatast.cat.Pel que fa als tiquets de tast i degustació gastronòmica, els visitants ja poden adquirir-los abans de l’inici de la mostra. Els tiquets els podran recollir, juntament amb la copa oficial Riedel, en l’horari d’obertura de l’oficina de Turisme. Els horaris seran de 19 a 23 hores divendres, d’11 a 23 hores dissabte i d’11 a 21 hores diumenge. El programa complet de les activitats, així com el llistat dels cellers, expositors i restauradors participants a la mostra, ja està disponible a la web del Cavatast. També es torna a posar en marxa el servei de consultes via WhatsApp, a través del número 670203179 (que no admet ni trucades ni missatges de veu).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa