VadeVi
Celler 10 d’Abril: caves artesans, de llarga criança i ecològics

Tenen 6 productes i tots ells amb una marcada personalitat. Caves artesanals, ecològics amb criances molt llargues però que alhora mostrin la personalitat del territori d’on venen: el Penedès.

El celler 10 d’abril de Sant Llorenç d’Hortons va nèixer fruit de la inquietut de l’enòleg Jaume Raventós, que quan es va decidir a posar nom al celler va descartar ràpidament utilitzar el seu cognom. “Ves a saber que m’hauria pogut passar si arribo a posar el meu cognom”, explicava rient al Petit Celler de Barcelona, on aquesta setmana hi ha presentat el projecte davant públic professional.

Jaume Raventós, del celler 10 d’abril, va presentar la seva gamma de productes al Petit Celler | M.R.F.

!--akiadsense-->

Així les coses es preguntava, “per què, tot i no tenir una llarga trajectòria al celler, no puc explicar també la meva història personal a través dels vins que faig?” D’aquí que el celler es digui 10 d’abril, que es el dia que va nèixer el seu fill.

Actualment, té al mercat una gamma de tres caves reserves i tres vins de producció limitada. Els caves són el Clos de l’Albert, un reserva de criança mínima de 20 mesos, i dos gran reserva, el Terrers de Cal Bayés de més de 40 mesos i Masia les Forques, de 60 mesos de criança mínima. “Des del començament he tingut clar que els caves serien de criança molt llarga, el que menys, de 24 mesos i ara ja en tenim un al mercat de 112 mesos”, diu Raventós. Aquest sortirà sempre amb aquest envelliment mínim de 60 mesos, però té clar que provarà de fer-lo envellir encara més.

Ara, després de tres anys de tenir cava el mercat ara ho han provat amb els vins. Dos blancs i un negre, que si bé surten joves, la seva pretensió és que també, seguint la línia i la filosofia del celler, es converteixin en vins més complexos i de llarga guarda. El Picu Picu 9, que és un cupatge de merlot i ull de llebre i dos blancs; el Càlida, elaborat a partir de moscat i gewürztraminer; i enguany acaben de treure el Picu Picu Emma 8, un xarel·lo 100% passat per bóta de castanyer sense filtrar.

Compromís amb el medi ambient

Una altra de les condicions és que tota la viticultura fos ecològica. En les vinyes que són de la seva propietat no hi ha tingut problema, però quan ha hagut de contactar amb pagesos per comprar raïm s’ha trobat en moltes ocasions amb problemes de concepte, a vegades generacionals. “Segueix primant i preocupant més la quantitat que no pas la qualitat” diu Raventós, he hagut de fer més feina pedagògica que altra cosa per explicar que molt no sempre vol dir més bo”.

Així, des de l’inici del projecte el 2005, 10 d’Abril manté un ferm compromís amb el medi ambient i aposta pel conreu ecològic de les vinyes (certificat CCPAE). Totes les vinyes es conreen sense herbicides ni insecticides per respectar la biodiversitat i l’ecosistema de l’entorn. La verema i la selecció del raïm és manual i s’utilitzen llevats autòctons en la vinificació. Els vins i caves s’elaboren a partir de diferents cupatges i varietats. Es treballa principalment amb varietats autòctones però també fan ús de foranes: ull de llebre, xarel·lo, parellada, macabeu, moscat, merlot, gewürztraminer.

Un percentatge important del raïm per a l’elaboració dels vins i caves prové de les tres finques de la família Raventós Recasens en propietat amb 50.000 ceps, dues d’elles de vinyes velles. Aquestes són la Finca Les Forques (més de 100 anys), Finca Cal Grases (més de 80 anys) i la Finca Allò Nostre (més de 20 anys). També s’obté raïm de vinyes de pagesos de la zona que tenen llogades, als quals s’ha format perquè apliquin la mateixa metodologia de conreu que 10 d’Abril empra a les seves finques i es manté un control de tot el cicle de vida dels ceps.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa