
!--akiadsense-->
Veïns de Pacs del Penedès i Les Cabanyes, conjuntament amb els grups ecologistes Bosc Verd, Sos Penedès i veïns de la zona, constitueixen una plataforma ciutadana per aturar la implantació d’una planta de fabricació d’aglomerat asfàltic a Pacs, per l’impacte que tindrà en el medi ambient, la salut, la mobilitat, el turisme, els cultius i el paisatge de la zona.
Més de 100 persones es van reunir el divendres, 29 de novembre, a Pacs del Penedès, per expressar el seu rebuig rotund a aquest projecte i crear, conjuntament amb Les Cabanyes, la plataforma ‘El Penedès diu NO a la planta asfàltica a Pacs’. En la reunió es va presentar un escrit detallant les afectacions que comportarà allotjar una planta d’aquestes característiques al municipi i es va iniciar la recollida de signatures per a fer força en contra del projecte.
A Les Cabanyes, el 2 de desembre, més de 170 persones van assistir a la reunió informativa convocada per l’Ajuntament per explicar als veïns i veïnes amb total transparència les accions realitzades fins ara, l’impacte de l’activitat i la proposta de noves accions: creació d’una Comissió de seguiment i la ratificació de la constitució d’una plataforma ciutadana.
Des d’aquesta plataforma ciutadana ja s’ha posat en marxa una recollida de signatures d’oposició al projecte, es pot signar a través de change.org i, presencialment, en diferents punts i establiments de diferents municipis del Penedès.
La planta asfàltica presenta, segons aquesta plataforma, moltes afectacions, les principals són sobre la salut, ja que els gasos difosos generats en la producció d’aglomerat asfàltic emeten a l’atmosfera components nocius que poden ser altament perjudicials per a la salut, i sobre el medi ambient, per la contaminació de l’aire i també dels sòls que pot comportar. Aquesta activitat és, per tant, incompatible amb el cultiu ecològic i la preservació del paisatge que defensen els elaboradors vitivinícoles que es troben a prop del lloc on s’ubicarà la planta i, a més, va en contra del model econòmic i de sostenibilitat que es promou des del territori.
La instal·lació de la planta, pròxima a nuclis de població, entenen que també provocarà problemes de mobilitat pel nombre de camions i vehicles pesats, que se’n preveuen més de 70 al dia sols d’asfalt i betum sense comptar el trasllat d’àrid necessari, circulant per carreteres que no estan preparades per absorbir aquest volum de trànsit i per alguns trams urbans, amb les molèsties que això provocarà a la població, i un possible increment de l’accidentabilitat.
Aquest projecte d’implantació d’una planta de fabricació d’aglomerat asfàltic a la pedrera de Cales de Pachs, S.A., a explotar per l’empresa J.A. Romero Polo, S.A.U., a Pacs del Penedès, va ser admès a tràmit l’expedient el 24 de setembre per l’ajuntament de Pacs, els ajuntaments de Vilafranca del Penedès i de Les Cabanyes van presentar al·legacions dins el termini que finalitzava el passat 9 de novembre.
Posteriorment, el consistori de Pacs del Penedès va aprovar en Ple una moció conjunta dels dos partits amb representació municipal en contra del projecte, que formarà part de la documentació que l’ajuntament presentarà el dia 10 de desembre al Departament d’Urbanisme de la Generalitat de Catalunya, juntament amb les signatures recollides per la plataforma ciutadana fins a la data.
Aquest dimecres, 4 de desembre, està previst que el Ple de l’Ajuntament de Les Cabanyes aprovi en sessió extraordinària, una moció de rebuig a la Planta Asfàltica de Pacs, presentada conjuntament pels dos grups polítics del consistori.
Des de la plataforma es fa una crida a tots els penedesencs a sumar-se a les mobilitzacions en contra d’aquest projecte, signant i donant suport a la plataforma “El Penedès diu NO a la planta asfàltica a Pacs’, entre tots fem poble, comarca i territor”.
Els 13 cellers que integren La Carretera del Vi han anunciat que també se sumen a aquesta plataforma perquè entenen que el projecte per ser incompatible amb els valors que defensen de viticultura ecològica, mobilitat sostenible i preservació del paisatge, i amb la pròpia activitat turística.