“No cal buscar lluny de la nostra terra per tastar i comprar el millor vi escumós que es pot vendre”. Amb aquestes paraules es va adreçar fa uns dies la presidenta de Castella-la Manxa, María Dolores de Cospedal (PP) a representants del sector vinícola al palau de Fuensalida -seu de la presidència de Castella-la Manxa-, on va deixar clar que els escumosos d’aquella comunitat, “no tenen res a envejar al vi escumós d’altres regions espanyoles”.
Un missatge implícit prou evident que ha fet forat a Villanueva de Alcardete, població espanyola de la província de Toledo, tocant a la de Conca, al cor de la regió natural de la Manxa. Envoltada de vinyes i emmarcada dins de la Denominació d’Origen la Mancha, en aquesta població fa anys que elaboren escumosos segons el sistema tradicional. I d’aquests escumosos no en diuen cava, però gairebé. Perquè en diuen Cueva.
La similitud fonètica amb el cava, aparentment gens casual, i amb l’actual context sociopolític, marcat en aquest sector pel rebuig més o menys notori de part de la població espanyola al cava elaborat a Catalunya, fa que aquest escumós formi part de l’ofensiva contra el cava català, almenys així ho destacava aquests dies el diari ‘ElEconomista.es’ en la informació ‘Don Quijote contra los gigantes del CAVA‘, on s’insisteix en les semblances, de nom i de contingut, del cueva en relació amb el Cava, el mateix argument que defensen els seus elaboradors, com el productor Jacinto Sánchezbeato.