Prop d’un centenar de persones han denunciat aquest diumenge la massificació eòlica de la Terra Alta en una acció cultural i reivindicativa impulsada per l’Associació Terra Alta al celler Bernavi a Vilalba dels Arcs. El col·lectiu rebutja la instal·lació dels parcs dels Barrancs, Punta Redona i Tres Termes, que es van començar a tramitar amb l’antic decret de renovables conegut com el de les ZDP (Zones de Desenvolupament Prioritari). “Tot i les dues mocions acordades i la unitat política que hi havia dins de la comarca contra la massificació no s’ha fet complir”, ha lamentat la seva portaveu, Marta Martínez. També ha assegurat que lluitaran per aturar els catorze nous projectes projectats.

Segons Martínez, la massificació eòlica és “l’amenaça més gran” que pateix la comarca de la Terra Alta. Per aquesta raó, l’Associació Terra Alta Viva està presentant informes tècnics i desfavorables contra les catorze centrals eòliques projectades al territori amb el nou decret energètic (16/2019). “Estem intentant revalorar el patrimoni de la comarca per poder-la defensar, no som polítics, però volem pressionar a la part política perquè es mogui”, ha resumit la portaveu en l’acte de presentació de l’associació, que s’ha fet al celler Bernavi, un dels afectats per la construcció del parc eòlic del barranc.

Des de l’Associació Terra Alta Viva, que aplega entitats, empreses i persones a títol individual de la comarca, destaquen que no estan en contra les energies renovables, però reclamen un canvi de model energètic. “Voldríem un model que sigui molt més localitzat a les zones on hi ha el consum“, ha assenyalat Martínez. A la vegada, ha denunciat que la implantació de noves centrals suposarà la destrucció patrimonial de la zona. “Ens estan destruint el nostre patrimoni històric, cultural i natural que és la riquesa i el futur de la comarca”, ha afegit.

Fa més de deu anys, les centrals Els Barrancs i Punta Redona es van tramitar amb l’antic decret de renovables conegut com el de les ZDP. Els projectes van estar paralitzats fins l’any 2018, quan les empreses els van reactivar i el departament de Territori va aprovar, el març del 2019, els plans urbanístics especials de les tres centrals (s’inclou el parc Tres Termes).

Davant l’oposició política, econòmica i social de la comarca, el Govern va comprometre’s a reubicar els parcs o indemnitzar les empreses i va derogar el decret de les ZDP amb l’actual decret energètic 16/2019 però sense dotar-lo de caràcter retroactiu. La promesa era que “blindaria la Terra Alta” de futures centrals energètiques.

Tot i que el Consell Regulador de la DO Terra Alta té obert un contenciós administratiu i l’Ajuntament de Batea encara estudia si atorga el permís d’obres, aquest dimecres es van iniciar els treballs per instal·lar els molins del parc eòlic Els Barrancs. “Exigim que els ajuntaments defensin la terra, que demanin tots els papers; nosaltres farem pressió perquè es puguin parar, és injust estan trencant patrimoni i l’economia de projectes locals”, ha insistit la portaveu.

Nou comentari

Comparteix