
!--akiadsense-->
La Cerdanya ja té el seu primer celler. Llivins, situat a Llívia, fa pocs mesos que ha obtingut tots els permisos per poder elaborar íntegrament vins ceretans, i enguany surten al mercat les primeres ampolles. Hi ha altres plantacions de vinya en aquesta vall del Pirineu Català però, a diferència de Llivins, els cellers tenen la seu i les instal·lacions en altres poblacions amb més tradició vinícola. Però ara fa sis anys que cinc amants del vi i de la muntanya -l’Isaac i l’Anna, que són enòlegs, i la Rosa, el Marcel i el Xavi- van tirar endavant el seu somni de fer vi a la Cerdanya i van plantar uns 2.000 ceps de sauvignon blanc a una alçada superior als 1.200 metres. Amb el celler a peu de vinya, ara n’han presentat el resultat: unes 1.800 ampolles del vi blanc DNEU i 700 de mig litre del vi dolç natural DGEL.
Un dels enòlegs, l’Isaac Rigau, explica que per fer vins d’alta muntanya com aquests cal “fugir de la idea de fer un vi concret” perquè l’objectiu ha de ser “fer un vi molt orientat a la Cerdanya”. Els dos vins elaborats per Llivins tenen “un caràcter del tot especial” per l’excepcionalitat de la climatologia i, sobretot, per la gran diferència tèrmica, que influeix considerablement en les aromes del raïm. Però també té rellevància la seva orientació única al Pirineu d’est a oest i l’elevada insolació -unes 3.000 hores l’any-.
