VadeVi
La ciència i el vi s’uneixen per conscienciar sobre el consum responsable
  • CA

La Fundació per a la Investigació del Vi i la Nutrició (FIVIN) i l’Organització Interprofessional del Vi d’Espanya (OIVE) volen unir la ciència i el vi per tal de conscienciar sobre els avantatges d’un consum moderat i responsable. És per això que, des de l’any 2021, duen a terme una sèrie d’accions formatives que volen transmetre i educar en els valors de la cultura vitivinícola i mediterrània als més joves, especialment els qui estan estudiant per ser professionals de l’hostaleria i la restauració.

El doctor Ramon Estruch, del Departament de Medicina Interna de l’Hospital Clínic de Barcelona, reconeix que el consumidor “té un embolic” i que “gran culpa” és “dels científics i també dels mitjans, que volen cridar l’atenció amb els titulars”. “El vi mata: bé, si t’ofegues en una bota…”, riu.

El doctor Ramon Estruch va començar a estudiar els efectes de les begudes alcohòliques a partir del seu treball amb persones que patien alcoholisme | Cedida

Les formacions estan dirigides per membres de l’Assessoria Científica de la FIVIN i tenen lloc a diversos centres acadèmics relacionats amb la restauració, la gastronomia, la sommelieria i el turisme. El seu objectiu és explicar a aquests futurs professionals el compromís adquirit pel sector vitivinícola amb la promocio del consum sempre de manera moderada i dels beneficis que pot aportar a la salut, sempre demostrats de manera científica. “La clau de tot és la moderació i amb què acompanyes el vi”, remarca Estruch, i afegeix que “l’ideal” és “posar-lo dins la dieta mediterrània”.

En qualsevol cas, continua, el que considera provat és que “a nivell cardiovascular” l’alcohol del vi té un efecte “beneficiós” i b, sempre “amb moderació” però que és compartit “per moltes begudes alcohòliques”. Això, afirma Estruch, “fa més de vint anys que se sap”, malgrat que hi hagi “interessos en contra per altres raons”. Pel que fa al càncer, Estruch reconeix que “l’etanol pot ser cancerígen i hi ha estudis que afirmen que qualsevol molècula en pot produir”.

Estruch incideix en el context i en la moderació com a factors claus que determinen si el vi ens beneficia o ens perjudica

Ara bé, remarca, “s’hauria de definir el tipus d’alcohol”. El vi, especialment el negre, com la fruita o l’oli d’oliva verge extra, duu polifenols que “protegeixen les plantes de les malalties i quan en bevem els adquirim”. Així doncs, si bé l’alcohol és perjudicial, al vi “duu compostos beneficiosos”. “El tema és quin és l’equilibri”, continua, “com més polifenols millor”. “El tipus de beguda alcohòlica”, doncs, és important, i en el cas del vi negre “duu més polifenols que contrarresten l’efecte cancerígen”.

Aquest 2022, aquesta col·laboració ja ha impartit formacions a València (Mediterráneo Culinary Center i el Congrés d’Estudiants de Farmàcia de la Universitat de València), Galícia (Escola d’Hostaleria de Galícia) i Girona (Escola d’Hostaleria de Girona). Durant els propers mesos, però, també arribaran a diversos centres més de tot l’estat espanyol entre els quals destaquen, al nostre país, l’Escola d’Hostaleria JOVIAT de Manresa i el Centre Universitati de Referència de Turisme, Hoteleria i Gastronomia CETT-UB.

El vi, un element molt important de la dieta mediterrània
El vi, és un element molt important de la dieta mediterrània i de la seva cultura

Totes aquestes accions es duen a terme en el marc del conveni de col·laboració entre les dues organitzacions, que tenen entre els seus objectius la defensa d’una comunicació, sempre des del rigor científic, dels beneficis d’un consum moderat de vi i també sobre els riscos socials i de salut que produeix un consum excessiu.

D’altra banda, és clar, el patró de consum “és molt important”: “no és el mateix una copa al dia durant una setmana que set copes en un sol dia”, assenyala el doctor Estruch, que ho relaciona amb els estudis fets amb beure de manera molt concentrada (binge drinking) que està demostrat que té un efecte inductor del càncer. “Es fiquen tots al mateix grup”, es lamenta, tot i que “el vi a la dieta mediterrània protegeix del càncer i amb ‘fast food’, l’indueix”. “El vi no es pot aïllar el context”, sentencia.

Els estudis sobre l’alcohol i la premsa han causat confusió en els consumidors, segons Estruch

Un altre dels problemes de la literatura científica sobre l’alcohol, conclou, són els límits del registre de consum: “tothom diu que beu menys” i, per tant, els registres “són a la baixa”. Així és com s’acaba dient, afirma, que “dues copes al dia provoquen atròfia cerebral”. “Immediatament penses que en realitat eren quatre o cinc, i així sí que m’ho crec”.

Per a FIVIN i OIVE, el vi és un aliment més dins la dieta mediterrània i, prenent-ne amb moderació i acompanyant els àpats, té beneficis per a l’organisme. El seu consum, a més, sempre ha estat lligat a la gastronomia i a un gaudi pausat, com a única manera de poder apreciar tots els matisos que ofereix cada copa de vi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa