Vinyes del celler Casa Gran de Siurana | E.V.

!--akiadsense-->

L’Espai Priorat ha continuat aquest dimarts la seva agitada agenda d’activitats. Si bé el primer dia (dilluns 22) hi va haver una conferència de benvinguda i un sopar amb elaboradors, el conjunt de convidats a aquesta quarta edició ha gaudit durant la segona jornada de visites personalitzades als cellers participants al programa. Cada parella o grup reduït de persones ha tingut l’oportunitat de visitar i conèixer les vinyes i cellers de fins a cinc marques diferents, una de les quals, fins i tot, ha fet d’amfitriona per dinar.

Una d’aquestes experiències ha permès visitar i conversar amb els elaboradors de Clos Figueras; Casa Gran de Siurana; Bodegas Mas Alta (amb dinar inclòs); Joan Ametller i Celler Maius. I el resultat, una suma d’experiències i descobertes de diferents maneres d’entendre i interpretar el paisatge prioratí.

Christopher Cannan, fundador de l’empresa d’exportació de vins Europvin amb seu a Burdeus, va descobrir el Priorat fa anys i va acabar comprant una parcel·la que li recomanaria René Barbier l’any 1997. Clos Figueras disposa actualment d’unes 12 hectàrees de vinya en les quals hi cultiven garnatxa i carinyena, i també sirà, cabernet sauvignon i monestrell. “Vam ser el 17è celler registrat al Priorat i ara ja en som més d’un centenar”, explica orgullós el propietari. Ara, elaboren una gamma de quatre vins: el blanc Font de la Figuera (a base de viognier, garnatxa blanca i chenin); el Serras del Priorat negre (garnatxa, carinyena, sirà i cabernet sauvignon), el Font de la figuera Negre (mateixa composició que anterior), i el top de gamma, el Clos Figueres negre, que naix sobretot de vinyes velles de garnatxa i carinyena de més de 80 anys.

Busquem frescor, elegància i vins amb estructura”, explica l’Anne Cannan, filla del fundador. “I ho aconseguim conservant la màxima expressió del terroir, revisant l’extracció, donant-li un toc de fusta, sí, però que no ofegui la fruita”.

Christophe Cannan servint vi en una de les finques de Clos Figueras | E.V.

Casa Gran de Siurana forma part del Grup Perelada, però l’Anna Gallisà i en Jordi Alentorn porten el dia a dia a les vinyes i al celler. Disposen d’una quarantena d’hectàrees, de les quals unes 22 es dediquen actualment a la viticultura. La finca “la Fredat” n’és un exemple, d’on neixen bona part dels vins del celler. Són vinyes amb orientacions i inclinacions diverses; on s’hi planta sobretot garnatxa i carinyena, font dels seus monovarietals; i també una mica de sirà i cabernet sauvignon. El resultat, una gamma de cinc vins: el vi de volum, el GR-174 -del qual se’n produeixen unes 210.000 ampolles-; el monovarietal de garnatxa (Finca Fredat), un cupatge de garnatxa, samsó i cabernet (Cruor), el monovarietal de sirà (Gran Cruor) i el monovarietal de carinyena (Gran Cruor, Samsó).

“La nostra filosofia és la de repartir el vigor de la planta, aconseguir l’equilibri que volem que tingui el vi ja a la vinya”, deia Alentorn. “Treballem per aconseguir grans vins, siguin de volum o de menor producció, perquè la base per a tots surt de la mateixa qualitat. Volem que el vi ja s’embotelli en estat perfecte, de manera que a l’ampolla només pugui millorar”, conclou Gallisà.

Bodegas Mas Alta va acollir el dinar d’un dels grups d’assistents a l’Espai Priorat | E.V.

Bodegas Mas Alta està a la Vilella Alta. Bixente i Diane Oçafrais i l’Anna Fabregat fan d’amfitrions (en són els responsables i enòlegs) d’un celler que és propietat de dues famílies belgues. Creuen i aposten per la sostenibilitat i practiquen agricultura ecològica des del 2009. Fan alguna pràctica biodinàmica i han recuperat l’animal per llaurar la terra de forma menys agressiva i respectuosa. I insisteixen en el fet que la inclinació del terreny (costers i terrasses) i l’altitud són elements clau en els nostres paratges i defineixen el vi segurament més que no pas el tipus de sòl on creix la vinya. “El nostre gran repte és mantenir la frescor al vi i busquem la millor manera d’aconseguir-ho en la nostra gamma”, explica Bixente.

El resultat, quatre vins: Artigas, Cirerets, la Basseta i la Creu Alta. Vins elaborats majoritàriament amb les dues autòctones, la garnatxa i la carinyena, amb una diferència pel que fa a la procedència, ja que les vinyes d’on s’obté la Creu Alta, per exemple, són entre octagenàries i centenàries.

Sergi Méndez i l’enòleg Jaume Mas obren les portes del celler Joan Ametller. Aquest és un dels cellers més propers al límit nord de la DOQ Priorat i la sorpresa és descobrir que desapareix la llicorella típica de la zona i hi aparèixen còdols,i que treballen vinyes que superen els 700 metres d’alçada. Dues peculiaritats que es traslladen fàcilment als vins de la casa, en les quals hi fan maceració en les pells i criança en bótes de fusta francès. A més, aquesta singularitat també es nota en el calendari de feines: “Som el celler que va últim en tot: últims en veure la floració a la vinya; últims en fer la verema”, explica Méndez.

Una altra de les peculiaritats d’aquest celler és la seva aposta pels vins blancs: “Al Priorat fem molt bons negres, però no ens podem encasillar i hem d’apostar i defensar els blancs“, diu Sergi Méndez. Al celler tenen el Clos Corrió Blanc i el Clos Muscardó blanc, tots dos elaborats a partir de garnatxa blanca i en el segon cas, el fan fermentar en bóta de roure francès. A part d’aquest vins, també treballen la garnatxa negra i la carinyena i el cabernet amb el Clos Corriol Rosat i Negre; el Clos Muscardó negre, Els Igols i el Clos Socarrat negre.

Gómez amb el grup de periodistes i sommeliers internacionals a la finca | E.V.

!--akiadsense-->

El Celler Maius està a la Morera del Montsant. El seu actual propietari Josep Gómez, és originari de Sant Cugat, però fa uns anys va tenir l’opció de comprar unes vinyes al Priorat -gràcies a la recomanació de Joan Milà- i s’hi va llençar de cap. Practiquen viticultura ecològica (enguany estan tramitant la certificació), i treuen al mercat dos productes, una de majoria garnatxa (l’Assemblage) i una carinyena, el Maius. Té 18 hectàrees de vinya amb bona presència d’herba (que sega, però no talla d’arrel): “és matèria orgànica per a les plantes que ens ajuden a fer pocs tractaments a la vinya”, explica Gómez.

Ara fa un any, han recuperat part del bosc de l’entorn del celler per plantar-hi noves vinyes que en un parell d’anys començaran a donar rendiments. “L’anyada 2017 sortirà el nostre primer blanc, fet de garnatxa explica el propietari-, però volem seguir creixent i consolidant l’aposta que hem fet al Priorat”. “És el meu petit somni i cada cop es fa una mica més realitat”, conclou Gómez.

Nou comentari