VadeVi
Cinc possibles noms per als escumosos DO Penedès
  • CA

Els vins escumosos catalans, en plena efervescència

El ple de la DO Penedès que s’ha celebrat avui a Vilanova i la Geltrú ha acordat cinc possibles noms per als escumosos de la DO Penedès. Ara es sol·licitarà el registre a nivell europeu d’aquest cinc noms, per veure quin o quins estan disponibles. Un cop es conegui la disponibilitat, s’acordarà quin és el nom definitiu.

S’havia arribat a considerar la possibilitat de fer el llançament del nom abans de registrar-lo, però com ha explicat a VADEVI.cat el director de la DO, Francesc Olivella, “s’ha preferit prendre una decisió conservadora i esperar el registre, abans que arriscar-se a haver de fer marxa enrere, en el cas que el nom seleccionat ja estigues registrat”.

Els escumosos de la DO Penedès ja tenen aprovat un plec de condicions, en el qual se’ls exigeix un mínim de 15 mesos de criança en ampolla -des del tiratge fins el degollament- així que són tots de la categoria reserva, i a partir de la collita del 2017 tots hauran d’estar elaborats amb raïm procedent de l’agricultura ecològica.

Atès que la denominació “gran reserva” la usa en exclusiva la DO Cava, per poder lluir a l’etiquetatge les criances més llargues, els escumosos Penedès de més de 36 mesos portaran la menció Reserva3, els de més de quatre anys, Reserva4 i així succesivament fins a 15 anys. A més, tots els vins escumosos de la D.O. Penedès hauran de dur en l’etiquetat l’anyada de la verema dels raïms que s’utilitzin per a la seva elaboració.

Limitació en les varietats foranes

També es limitarà les varietats de raïm que es poden usar per a l’elaboració dels escumosos DO Penedès. Si per a l’elaboració de vins tranquils hi ha fins a 12 varietats autoritzades blanques i 9 de negres, incloent les blanques chenin, gewürztraminer o sauvignon blanc, i la cabernet sauvignon, la merlot, la sirà i la cabernet franc en negres; per als escumosos es limitarà l’elaboració a les varietat autòctones més la chardonnay i la pinot noir.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa