VadeVi
Clara Isamat: “Hi ha una nova ‘actitud’ de sommelier i la volia mostrar”
Josep Roca al documental 'Revolución Líquida' de Clara Isamat

!--akiadsense-->!--akiadsense-->

El Most Festival ha escollit Revolución Líquida de la realitzadora Clara Isamat per projectar a Barcelona com a presentació del festival de cinema i vi. La première ha estat aquest dimarts i tal com explicava Isamat en declaracions a Vadevi “és el primer documental centrat en explicar la figura del sommelier per mostrar que a la sala d’un restaurant també hi passen coses. Tothom ha parlat de la revolució a la cuina, però els sommeliers també han fet la seva pròpia a la sala”.

La directora que també és sommelier i que durant 10 anys va tenir el seu propi restaurant també ha volgut explicar bé les diferències entre un sommelier i un enòleg i mostrar que aquests professionals han canviat una mica el seu rol en els últims anys. “Els sommeliers ja no són tan estrictes, ni tan rígids ni amb els consumidors, ni amb els productors, han pres un nou protagonisme i en volia parlar”, diu Isamat. També fins i tot “per desmitificar-ho una mica”, afegia, “però és cert que estan vivint un moment molt maco amb discursos molt interessants com el de Josep Roca o Guillermo Cruz, o d’altres que també surten al documental i que mostren que hi ha una nova ‘actitud’ de sommelier”.

Audry Doré, sommelier del Celler de Can Roca
Audry Doré, sommelier del Celler de Can Roca | xx

!--akiadsense-->

El fil conductor del documental són l’Audry Doré del Celler de Can Roca, Eduardo Tamiña del Mugaritz i José Antonio Barragan. A través d’ells tres que es presenten al concurs al Millor Sommelier de l’Estat es desenvolupa tot el treball de Clara Isamat que a més de servir com a presentació del Most també participa a concurs.

Clara Isamat ja va obtenir el Collita"> 2016 del Most, pel documental Fermentació Espontanea i just fa una setmana aconseguia el Grand Prix Oenovideo 2018 en la 25ª edició d’aquest festival internacional sobre la vinya i el vi.

La directora catalana es mostra molt satisfeta per aquest premi i confessa que no s’esperava mai que li atorguessin. “Aquest guardons es lliuren normalment a Paris però aquest any s’han donat a la Xampanya, i a un lloc tan clàssic em va sobtar, perquè el documental parla de vins naturals, de trencar normes. Em diuen que el jurat va ser unànime especialment per la diversitat que mostra d’aquesta realitat del vi a l’Estat. N’hi ha moltes de ‘realitats’ en el mon del vi i aquesta n’és una que no s’havia mostrat mai”.

Fermentación  espontanea
Fermentación espontanea | xx

!--akiadsense-->

Ara, uns anys després d’haver fet aquest documental, Isamat destaca que el món dels vins naturals ha canviat. “Quan vaig fer Fermentación Espontania hi havia com una sèrie de pilars que eren indiscutibles i molts rígids per donar forma a aquest moviment dels vins naturals i ara els límits, sempre des de l’ecologia, la mínima intervenció i el respecte pels tempos del vi, són una mica més difosos, una mica més laxes i permissius, potser per això aquest moviment ha crescut de manera exponencial”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa