VadeVi
Codorníu suma el cava ‘459’ a la col·lecció Ars Collecta
  • CA

Codorníu acaba de presentar Ars Collecta 459 fruit d’un cupatge dels raïms procedents de tres paratges qualificats de Catalunya: La Fideuera (Penedès), El Tros Nou (Serralada de Prada de Conflent) i la Pleta (Costers del Segre). El resultat és un cava únic que s’elabora de manera artesanal al Celler Jaume, on Josep Raventós va elaborar el primer cava. 459, el nom del qual homenatja el nombre de collites realitzades per Codorníu, és el successor de 457 (anyada 2010) i de 456 (anyada 2008).

Amb 459, la col·lecció més exclusiva de Codorníu, Ars Collecta, suma un nou cava de producció limitada (2.904 ampolles) que surt al mercat a un preu de 175€. Aquest ambiciós projecte, que tanca en el seu nom la seva filosofia (“art de la recol·lecció” i “col·lecció d’art”), va néixer fa gairebé 15 anys, quan l’equip d’enologia de la casa va dur a terme una exhaustiva classificació de vinyes, d’entre les seves 3.000 hectàrees, i va seleccionar “les més excepcionals”, en paraules de la marca. 

Per a Raventós Codorníu, 459 ocupa “la cúspide del cava” i és “una autèntica joia, la seva obra magna, que representa tot el saber enològic del celler”. En el seu cupatge hi ha pinot noir nascuda en el límit del Priorat; xarel·lo procedent del Penedès i chardonnay de Costers del Segre.

La història de la col·lecció “Ars Col·lecta”

El 2016, Ars Collecta va veure la llum amb 5 referències: Jaume Codorníu, 456, i La Fideuera, El Tros Nou i La Pleta, que van esgotar existències en només uns mesos. Un any més tard, el 2017, es va estrenar amb la qualificació de “Cava de Paratge Qualificat” que llueixen els tres monovarietals La Pleta, El Tros Nou i La Fideuera. Es tracta d’un distintiu exclusiu per a aquells caves elaborats amb raïm de vinyes de més de 10 anys, verema manual i fermentació mínima en ampolla de 36 mesos, entre altres criteris de qualitat. Actualment, tenen aquesta qualificació 15 caves de tot el país. 

Cinc anys després del seu naixement, Ars Collecta inclou 8 caves exclusius amb edicions limitades (s’han afegit a la col·lecció inicial l’Ars Collecta Blanc de Blancs, el Blanc de Noirs i el Grand Rosé), les seves vendes han crescut gairebé un 70% (68%) i ha rebut 118 premis i reconeixements a la seva qualitat. 

Els 95 punts de James Suckling i 91 punts de Wine Spectator que va rebre l’Ars Collecta 457; els 95 punts amb els quals Guia Peñín va qualificar La Fideuera; els 95 punts també que Guia Proensa va atorgar a Ars Collecta Grand Rosé, a més de rebre la Medalla d’Or en el certamen Bacchus; els 91 punts de The Wine Advocate (Robert Parker) per al Tros Nou; i, per descomptat, l’elecció d’Ars Collecta Blanc de Blancs Gran Reserva com a Millor Cava Gran Reserva del món pels Premis internacionals Mundus Vini, són només alguns dels reconeixements més destacats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa