VadeVi
La collita de la pirene a Tremp tanca la verema de Família Torres
  • CA
La collita de la pirene a Tremps tanca la verema de Torres
La collita de la pirene a Tremps tanca la verema de Torres | Jordi Elias

!--akiadsense-->

Família Torres ha donat per finalitzada aquest dijous, 15 d’octubre, la verema a les seves finques de Catalunya, amb la varietat ancestral pirene a Sant Miquel de Tremp, situada al Prepirineu lleidatà a una alçada de 950 metres. Aquesta és una de les varietats prefiloxéricas que ha recuperat el celler familiar i per la que està apostant com a solució al canvi climàtic ja que és de maduració tardana i resistent a les altes temperatures i la sequera. La pirene s’ha adaptat especialment bé a la viticultura de muntanya, que va guanyant protagonisme a mesura que augmenten les temperatures per la qualitat del raïm i frescor dels vins.

La verema ha finalitzat uns dies abans que l’any passat, tot i que s’havia iniciat amb més d’una setmana d’antelació, el 19 d’agost, com a conseqüència de les altes temperatures de l’estiu i l’avançament de la brotada. La d’aquest any ha estat una collita tècnicament complexa, condicionada per la meteorologia durant el període vegetatiu de la planta: l’hivern càlid va provocar una brotada avançada que va exposar la vinya a les gelades del mes de març, afectant especialment les vinyes de l’Alt Penedès, mentre que les pluges abundants a la primavera van propiciar el desenvolupament del míldiu, que va fer minvar la producció, fet que es va agreujar amb la sequera dels mesos d’estiu.

La major part del raïm procedent de les finques que Família Torres té a les denominacions del Penedès, Priorat, Conca de Barberà i Costers del Segre, ha entrat al celler abans del 30 de setembre, una data avançada que marca un rècord històric per al celler i que seria conseqüència dels efectes de l’escalfament global. Durant la primera quinzena d’octubre, s’han acabat de veremar les vinyes més fredes i varietats més tardanes, com la finca de Mas de la Rosa al Priorat, la varietat ancestral forcada a l’Alt Penedès o la pirene a Tremp, que ha tancat la campanya.

Durant vuit setmanes, els equips de viticultura i enologia de Família Torres han treballat intensament en la selecció del raïm, tant al camp com al celler, per assegurar les millors condicions del fruit. Gràcies a això, i a la feina prèvia realitzada per minimitzar l’afectació del míldiu a les vinyes ecològiques, la collita ha estat de bona qualitat tot i la baixa productivitat, que en algunes zones ha estat d’un 30% menys en relació a l’any passat. Tot això en un context marcat per la pandèmia, que ha obligat a treballar amb una gran planificació de les mesures de seguretat per assegurar la salut de les persones i la continuïtat de la verema.

Segons Miguel Torres Maczassek, director general de Família Torres: “Aquest ha estat un any atípic en molts sentits, però estem satisfets de la collita i de la qualitat que mostren els primers vins. Un any més, una varietat ancestral, en aquest cas la pirene, tanca la campanya, fet que demostra el potencial d’aquestes varietats per afrontar el futur, condicionat pel canvi climàtic”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa