VadeVi
Comença una de les campanyes de verema més primerenques de la història
  • CA

Ja hi ha moviment de veremadores i veremadors en diverses parcel·les de vinya de Catalunya. Aquest juliol s’ha estrenat una de les campanyes de verema més primerenques de les recordades, que habitualment acostumen a iniciar-se durant les primeres setmanes d’agost i a agafar embranzida durant els mesos de setembre i octubre.

Enguany, segons experts i diversos viticultors consultats, les onades de calor en particular i el canvi climàtic en general estarien provocant aquest avançament en algunes zones i en determinades varietats.

Roc Gramona ha començat a collir els primers gotims de l’anyada | Foto cedida per Roc Gramona

La més primerenca de la història“, apuntava Roc Gramona des del seu perfil d’Instagram, amb imatges que acompanyen l’inici de la campanya en les seves finques del Penedès. “Hi ha vinyes que estan patint molt, estressades per les calors i la sequera, i són justament les que hem començat a collir”, comenta el viticultor. Això sí, s’està collint amb un estat sanitari “perfecte”, amb poca afectació d’oïdi o míldiu, afegirà.

View this post on Instagram

A post shared by Roc Gramona i Simó (@rocgramona)

També al Penedès, el celler Albet i Noya anunciava l’inici de la campanya. “Les fortes calors dels últims mesos, així com l’absència de pluja durant els mesos de juny i juliol (a excepció dels 30 benaventurats litres caiguts la setmana passada) han fet madurar el raïm de forma excepcional”, deien des de les xarxes socials. “Hem començat avui, 1 d’agost, amb el Pinot Noir de Can Milà de la Roca”, afegien.

View this post on Instagram

A post shared by Pioners en vins ecològics (@albetinoya)

S’avança en cellers ja tradicionalment primerencs

Joan Esteve, director tècnic de Raimat, amb els primers raïms de la campanya | Raimat

Raimat ha estrenat temporada aquest divendres 29 de juliol. De fet, ja acostuma a ser un dels cellers que en donen inici més aviat, però enguany diuen que “les altes temperatures” encara els ha “obligat” a avançar-la uns dies més, “pràcticament una setmana”, apunten.

Tot i les onades de calor de l’estiu i la sequera, diuen, la verema s’inicia “amb optimisme” tant pel que fa a la qualitat com a la quantitat de raïm. Joan Esteve, director tècnic del celler, assegura que “la previsió és obtenir una verema de molt bona qualitat, molt sana per l’escassetat de pluges, i molt equilibrada”.

La temperatura mitjana a Raimat, continua el director tècnic, “no ha estat excepcionalment diferent a la mitjana de l’última dècada” però, en canvi, sí han tingut més afectació les onades de calor, principalment la que es va produir al juny. A banda de la calor, la sequera d’enguany tant a l’hivern com a la primavera també ha estat més destacable.

Malgrat això, diuen, no hi haurà afectació en el volum i qualitat de la collita, que es preveu similar a la de l’any passat, amb 6,5 milions kg de raïm, el 100% ecològic, per als vins de Raimat. Gràcies al reg de suport amb el que compten les vinyes, l’impacte d’aquestes afectacions “serà mínim”.

La campanya de verema al celler de la zona de Costers del Segre s’inicia recollint la chardonnay, varietat a la qual seguiran el pinot noir, l’albariño i el xarel·lo, i més tard l’ ull de llebre, syrah, etc. L’última varietat a veremar-se serà el cabernet sauvignon, que es preveu que es comenci a collir ben entrat l’octubre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa