VadeVi
Comença el curs a les Escoles Agràries amb un increment de matriculacions

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, i el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, han inaugurat oficialment el curs 2021-2022 de les 14 Escoles Agràries de Catalunya, que compten amb 734 alumnes inscrits als cicles formatius de grau mitjà i superior, i prop de set mil en la formació contínua, en totes les seves modalitats. Aquest curs les matriculacions a les escoles agràries catalanes han pujat un 6,3% respecte al curs passat, i el 25,5 % de les persones matriculades són dones.

La consellera Jordà s’ha mostrat molt satisfeta per aquestes dades i ha subratllat l’alta demanda de professionals del sector, com prova el fet que en l’actualitat les Escoles Agràries tenen més demanda d’alumnes i professionals formats del que podem oferir, i no es cobreix les peticions de demanda de feina dels diferents sectors als que es dóna formació. “I es una molt bona notícia que cada cop incorporem persones més formades. El sector es capaç, cada vegada més, d’atreure més talent del mon rural però també d’entorns urbans“.

Jordà també ha posat en valor el compromís de servei de les escoles agràries envers el sector, i que en aquesta línia els dos departaments, Acció Climàtica i Educació, hem treballat i seguirem fent-ho en la promoció i el màrqueting de la Formació Professional en làmbit agroalimentari, que ens permeti atreure joves cap a l’oferta que fem visualitzant aquest atractiu àmbit com es mereix i donant el valor a una de les professions més nobles”. I en aquest punt ha remarcat el paper clau de les EA en el relleu generacional del sector, i la innovació del mateix, factors claus per a garantir el seu òptim futur.

Per la seva banda, el conseller Gonzàlez-Cambray, ha ressaltat el valor de treballar per a incrementar les vocacions en l’àmbit agroalimentari: “L’augment de vocacions de joves agricultors i ramaders és una bona notícia pel país. Des del Departament d’Educació i el Departament d’Acció climàtica, Alimentació i Agenda rural treballem per oferir una formació que doni oportunitats laborals als joves i alhora estigui integrada a les especificitats del territori”.

El titular d’Educació ha manifestat que el sector agroalimentari està cada cop més professionalitzat, és més competitiu i innovador, i que la causa és, “en bona part, gràcies a les 14 escoles agràries situades en diferents punts del territori i a la incorporació dels joves a un sector laboral en què històricament el relleu generacional ha estat difícil. Una tendència que ara està canviant. Un país amb futur és un país que té joves que treballen i estimen la terra”. A més a més ha remarcat la importància d’incrementar la matrícula en aquestes ensenyaments, però ha insistit en la necessitat de promoure la matriculació entre les dones “celebrem l’increment de matrícula però encara hem de millorar en l’equitat de gènere. El curs passat 1 de cada 4 matriculats en escoles agràries eren dones. Hem de lluitar contra els rols de gènere també a l’hora d’escollir estudis”.

Cal destacar com a novetat a Catalunya i a l’Estat el nou Cicle Formatiu de producció agropecuària a distància (online), impartit per l’Escola Agrària de Tàrrega conjuntament amb l’Institut Obert de Catalunya (IOC); així com el fet que enguany l’EA Alfarràs s’ha certificat en la ISO 14000 de gestió mediambiental, esdevenint així la primera escola agrària catalana a disposar-ne, després de cinc instituts, i que quatre escoles agràries més es preveu que ho estiguin l’any vinent. Les 14 Escoles Agràries de Catalunya estan acreditades amb la certificació de la qualitat en base a la norma ISO 9001:2015. I un altre punt a destacar és que l’any 2022 se celebrarà el 50è aniversari de l’inici de l’activitat de les escoles agràries de Catalunya.

Quant a l’esmentat Cicle Formatiu de producció agropecuària a distància, destacar que té una matrícula de 49 persones, provinents de llocs molt diferents de la geografia catalana i estatal (amb fins i tot una persona d’Andorra i una d’Alemanya), i el 55% de les quals viuen en l’entorn metropolità. Entre elles figuren 10 llicenciats o amb formació universitària superior, i 10 persones que ja tenen un nivell de Batxillerat o cicle formatiu de grau mitjà o superior assolit. La mitjana d’edat dels alumnes és elevada, propera als 40 anys.

Xarxa d’escoles agràries

La Xarxa d’Escoles Agràries de Catalunya la conformen catorze escoles distribuïdes per tot el territori. La finalitat és presentar una oferta conjunta de formació en els àmbits que li són propis i aplicada al territori, cercant la màxima eficàcia i eficiència en la gestió.

La missió de les escoles agràries i del Servei de Formació Agrària és la professionalització del sector agroalimentari a partir de la millora de la qualificació dels seus professionals i de les persones que viuen en el món rural, tant des de la formació inicial com des de l’actualització de coneixements i la formació permanent. Les escoles, en general, tenen una especialització o orientació estratègica, d’acord amb la seva situació geogràfica, o història.

Té un públic objectiu entre els joves de cicles formatius de Formació Professional, d’entre 18 i 40 anys en disposició d’incorporar-se a l’agricultura, tots els actius agraris amb necessitat d’actualitzar coneixements, i la resta de persones que habiten els nuclis rurals de Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa