Madrid Fusión obre portes amb l’estrena de l”spin off’ dedicat al vi

Aquest dilluns 31 de maig arrenca una nova edició de Madrid Fusión, congrés enogastronòmic de referència que vol descobrir noves tendències, nous talents i ser un fòrum de discussió i aprenentatge d’un sector que, afirmen des de l’organització, “és part fonamental de la nostra cultura i la nostra gastronomia”. La trobada, que s’allargarà fins el 2 de juny, presenta una novetat important, que és l’estrena d’una edició especial dedicada exclusivament al sector vitivinícola: The Wine Edition (MF WE).

Aquest spin off comptarà amb programa propi de ponències, taules rodones, tastos maridats i presentacions on hi participaran cuiners internacionals, sommeliers, productors i pensadors clau del sector. MF WE té un consell assessor internacional format, entre d’altres, per Almudena Alberca (Master of Wine, MW), Pedro Ballesteros (MW), Andreas Kubach (MW) i Ferran Centelles (ex sommelier d’El Bulli), entre d’altres, i té com a patrocinador principal Wines from Spain from ICEX.

Tot i que el congrés tindrà lloc presencialment entre el 31 de maig i el 2 de juny, per primera vegada es podran seguir les ponències des de qualsevol lloc del món a través d’una plataforma digital. Per facilitar aquesta integració, es podrà accedir amb la mateixa entrada a tots dos congressos i, com passa amb la trobada gastronòmica, totes les ponències de la trobada del vi es podran seguir de manera virtual.

Taules rodones i “Vinomis”

Madrid Fusión The Wine Edition ofereix una oferta experiencial important per viure’l en directe, amb moltes activitats on participar i espais de formació. Per garantir la seguretat dels assistents, el congrés comptarà amb mesures sanitàries rigoroses d’acord amb l’escenari actual de la pandèmia.

El programa de MF WE oferirà activitats durant el matí i la tarda. A primeres hores, hi haurà les sessions teòriques: taules rodones, ponències, converses i presentacions que intentaran oferir una visió àmplia i interessant del que està passant al món del vi. En aquest sentit, s’han programat converses sobre temes d’actualitat com una nova mirada al món dels vins naturals, les cases de subhastes i els vins de luxe, i també s’oferiran xerrades didàctiques per a professionals del sector, on reconeguts noms del vi compartiran la seva experiència a l’hora de posar preu a un menú líquid, trobar les harmonies perfectes o inspirar-se en les grans cartes de vi de l’Estat i del món. En aquestes sessions també s’abordaran altres tendències que tenen molt a veure amb el vi, com l’arribada del sake a restaurant internacionals i les seves possibilitats gastronòmiques; Ferran Centelles també hi presentarà el IV Llibre Bullipèdia.

Durant l’hora de dinar hi haurà maridatges exclusius que, amb el nom de “Vinomios”, posaran a prova les possibilitats del vi amb tot tipus de menjars, com vins i hamburgueses, pizza i vi, vins i formatges, en una aposta per donar visibilitat a altres tipus de cuina, democratitzar el sector i posar en valor la versatilitat de tot tipus de vins. A la tarda, les ponències adquiriran una part pràctic amb tasts magistrals que miraran de demostrar des de la copa les particularitats que afecten el vi, com la importància de la vinya per a l’envelliment o la relació entre els canvis del clima i el caràcter dels vins.

Ponents confirmats

Entre els noms del món del vi que han confirmat la seva participació com a ponents hi trobem Peter Sisseck, creador de Dominio de Pingus, Dirk Niepoort, que va revolucionar el Douro a finals dels 90, o Josep Roca, sommelier d’El Celler de Can Roca i enodivulgador valorat. Raúl Pérez, François Chartier, Pablo Alomar, Hitoshi Utsunomiya, David Rubert, Pilar Cavero, Norrel Robertson, Andreas Kubach MW, Pedro Ballesteros, Almudena Alberca o Ferran Centelles són altres dels noms destacats d’aquesta primera edició. De la mà de la Master of Wine Almudena Alberca, Daniel Carnio, Jochen de Vylder i un representant de Christie’s tractaran sobre les cases de subhastes i els vins de luxe.

Cartes de vins

Per parlar de les cartes de vins de l’Estat, el congrés comptarà amb la participació de tres grans professionals com José Polo (sommelier i copropietari d’Atrio**), Rafa Sandoval (sommelier i copropietari de Coque), Mohamed Benabdallah (sommelier d’Etxebarri*) i José Antonio Navarrete (sommelier de Quique Dacosta***). Per la seva banda, les grans cartes de vins del món seran comentades per César Román (exsommelier de Le Chalet de la Forêt) amb un grup nodrit de sommeliers internacionals pertanyents a Les Grandes Tables du Monde.

Una de les taules rodones serà la de les ‘parelles del vi’, on els xefs i sommeliers dels restaurants Ambivium, Abadía Retuerta i Disfrutar explicaran els seus trucs per crear el maridatge perfecte. Les mentides del vi, d’altra banda, seran analitzades en detall pel reconegut periodista Juancho Asenjo, l’escriptor Antonio Tomás Palacios García i el director tècnic de Península Vinicultores Tao Platón.

Top Tastings arreu del món

Andreas Kubach parlarà dels vins rosats internacionals i Agustín Trapero s’encarregarà de mostrar tots els secrets del Cabernet Sauvignon arreu del món, en dues interessants ponències. Per la seva banda, Norrel Robertson (MW) descobrirà les millors garnatxes de diverses regions vinícoles del món i Pedro Ballesteros (MW) serà al capdavant d’un dels tasts més singulars on es podrà conèixer de primera mà l’evolució dels vins més prestigiosos de l’Estat (Vega Sicilia, Pingus, etc.) en un format base abans de convertir-se en grans reserves. Josep Roca, sommelier d’El Celler Can Roca, tancarà els tasts magistrals d’aquesta edició 2021, donant a conèixer els vins on el paisatge i el clima marquen el caràcter, resultat d’una viticultura extrema i del canvi climàtic.

Sala de Tasts per continuar explorant la diversitat vinícola mundial

A més de l’Auditori, hi haurà un espai obert de tasts on els cellers i les regions podran presentar tasts històrics, harmonies gastronòmiques i nous projectes vinícoles i tendències de la mà de grans noms del món del vi. González Byass durà a terme, de la mà d’Antonio Flores, un recorregut pels 180 anys de Tío Pepe i presentarà de sud a nord els seus grans negres explicats pels seus enòlegs. Pago de los Capellanes celebrarà els seus 25 anys de la mà de Ferran Centelles, i Pablo Alomar farà harmonies sorprenents amb sake per videonferència. En aquest espai també tindrà lloc la presentació a l’Estat de la firma d’inversió en vins OENO.

Premi Juli Soler al Talent i el Futur del Vi

Mentre en el marc de Madrid Fusión es descobrirà la darrera generació de cuiners revelació, MFWE vol fer el mateix amb els nous professionals del vi. Per això, l’últim dia es donarà el I Premi Juli Soler al Talent i el Futur del Vi a 10 joves amb projecció en diversos camps del sector, entregats per la seva filla, Rita Soler. També es retrà homenatge a Carlos Falcó, Alfonso Cortina i Chelo Palacios, morts el 2020, i personalitats que van marcar el sector vinícola de l’Estat.

Per celebrar responsablement aquesta edició, tant MF com MF WE s’adaptaran a la situació actual generada per la Covid-19. Així, comptaran amb un protocol que reuneix totes les mesures recomanades per garantir la mobilitat dels assistents de manera segura i establir els controls d’aforament exigits. A més, tots els pavellons estaran dotats d’un sistema de ventilació permanent.

Nou comentari