El president de la Cambra, Isaac Sanromà, i pel regidor d’Innovació , Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Reus, Marc Arza, en un moment de la presentació de la fira

La fira del vi de Reus comptarà enguany amb la presència de 30 cellers que delimitaran tot el perímetre de la plaça de la Llibertat. Una oferta que es complementarà amb la tradicional proposta gastronòmica, amb la presència de nou proveïdors vinculats a diverses marques de referència de la ciutat i d’arreu del país. Els estands gastronòmics ocuparan la coca central de la plaça. Són xifres de participació idèntiques a les de l’any passat, el que demostra la consolidació de la fira en unes dimensions i proporcions adequades a les possibilitats del certamen.

Dels trenta cellers, set són nous en relació a l’última edició, que el que permetrà al client habitual de la fira descobrir noves propostes vinícoles. En total el visitant podrà escollir entre més d’un centenar de referències de vins, caves i vermuts.

L’any passat la fira del vi va superar els 10.000 pacs servits. Pel que fa a les degustacions de menjar se’n van despatxar prop de 29.500.

Funcionament de la fira

La mecànica de la fira serà l’habitual. El visitant podrà adquirir, al preu de 13 euros, un pack de tast format per copa, portacopes, catàleg, els cinc tastos de vi i el regal de la fira al que s’hi pot accedir tastant, com a mínim, un vi de cada Denominació d’Origen. És el joc de la ROSA DE REUS/LA ROSA DELS VINS que es fa cada any i on els diversos cellers van enganxant els logos de les respectives DO en cadascun dels pètals de l’emblema de la ciutat. Enguany el regal serà el barret oficial del certamen.

Pel que fa a la gastronomia, el visitant podrà adquirir els populars Vinxets al preu unitari de 2,5 euros i que permeten accedir a les diverses tapes. A més enguany és poden adquirir l’agrupació de cinc Vinxets al preu especial de 12 euros i endur-se, de regal, un pràctic descapsulador i recollidor de gotes per les ampolles de vi.

Els horaris de la fira seran divendres i dissabte de 17.30 a 23.00 i el diumenge de 17.30 a 22.00 hores.

Inauguració a càrrec del conseller Felip Puig

Enguany l’encarregat de donar el tret de sortida serà el Conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, conseller tutelant de les Cambres catalanes. Com cada any l’acte inaugural, que es realitzarà el primer dia de fira, el divendres 6 a les 19.30, comptarà amb la presència d’un element festiu de la ciutat. En aquesta ocasió els encarregats de sostenir la cinta inaugural seran els gegants negres que enguany estan de campanya per poder finançar els seus nous vestits en una iniciativa vehiculada per la Colla Gegantera

Celler convidat de Catalunya Nord

Una de les novetats destacades d’aquesta edició és la internacionalització del certamen. D’acord amb els Consells Reguladors de les diverses Denominacions d’Origen del territori, l’organització ha convidat en aquesta ocasió a un celler francès. Es tracta de la Cave l’Étoile de Banyuls-sur-Mer, un dels més prestigiosos de la Catalunya Nord, i que elabora vins sota les Denominacions d’Origen Cotlliure i Banyuls.

Fundat l’any 1921, Cave l’Étoile acredita una tradició gairebé centenària. Els nèctars dels seus vins son el fruit de la passió dels viticultors que durant dècades han perpetuat la tradició dels seus ancestres; les vinyes situades en vessants abruptes no permeten cap mecanització; és per això que la verema es fa a mà i el raïm collit és transportat per ases pels terrenys més inaccessibles. El segell de Cave l’Étoile és reconegut arreu al món i els seus vins son presents als millors restaurants i als actes de més renom. La voluntat de l’organització és que cada any hi hagi un celler estranger convidat.

Enoturisme

Una de les línies estratègiques de la fira d’ençà la seva creació ha estat potenciar, també, l’enoturisme al territori. Aquesta voluntat de l’organització es rubrica enguany amb la presència a la fira d’un estand doble d’ENOTURISME A CATALUNYA de l’Agència Catalana de Turisme. Un espai que ens permetrà destacar aquesta altra vessant que ofereix el sector vinícola a l’hora de descobrir, sobre el terreny, els atractius de cadascun dels cellers de casa nostra.

I els vermuts de Reus

Per primera vegada la fira comptarà, de manera simultània, amb la presència dels quatre productors de Vermut de Reus (Miró, Yzaguirre, De Muller i Rofes) que darrerament han sumat esforços per aconseguir la declaració d’Indicació Geogràfica Protegida per aquest aperitiu. Cal recordar que la Cambra també col·labora de manera activa, des dels seus orígens, amb la Vermutada Popular que enguany es trasllada al mes de juny i que organitzen els Amics del Vermut de Reus. L’esdeveniment s’anuncia al catàleg de la fira.

Reus viu el vi i la música

Novament la música serà protagonista a la fira, conscients de la importància de vincular el vi amb la cultura del territori. Els primers dies tindrem dues propostes jazzístiques a càrrec de Pachecho & Ordax Elèctric Quartet (divendres) i de l’Ivan Sáez Quartet (dissabte). Diumenge serà el torn de la música balcànica d’una formació local, Garbuix l’Orquestrina.

Primer vi genèric de la Cambra de Reus

La Cambra ha iniciat aquest 2014 una iniciativa per disposar d’un assortit propi de vins de totes i cadascuna de les Denominacions d’Origen del territori per fer-ne ús en els diversos actes institucionals i protocol·laris que organitza. D’acord amb tots els Consellers Reguladors es realitzaran diverses convocatòries per seleccionar-los.

A la fira es podrà tastar el primer d’aquests vins. Es tracta d’un DO Montsant que van triar els especialistes del Parc Tecnològic del Vi –VITEC- durant el tast a cegues que es va efectuar a les seves instal·lacions. El vi guanyador va ser el Dario Criança dels Cellers Unió.

Paral·lelament, i entenent la promoció dels vins com un tot vinculat al territori d’origen, la Cambra encarregarà cadascuna de les etiquetes a un artista de la zona. En el cas de la DO Montsant la creació que il·lustra l’etiqueta la signa la pintora falsetana Natàlia Sanahugues, que ha realitzat una de les seves característiques Dones del Vi per il·lustrar-la.

El cartell de la fira

El cartell creat per l’estudi dels germans Romero és una evolució de la imatge primigènia de la fira, on es jugava amb la copa i un cor de raïms. En aquesta ocasió els creatius han decidit convertir el cor en el contingut de la copa.

L’elecció de l’estudi d’Albert i Jordi Romero per realitzar el cartell d’enguany respon, una vegada més, a la voluntat de l’organització de la Reus Viu el Vi de vincular l’esdeveniment amb els creatius del territori.

De l’estudi d’Albert i Jordi Romero han sortit alguns dels elements gràfics més característics de la nostra ciutat i de la seva àrea d’influència durant els últims anys. És el cas dels logos de Canal Reus Televisió, de la productora El Terrat o del grup de rock Els Pets per citar només alguns exemples. Podeu descobrir d’altres creacions dels germans Romero a la seva pàgina web www. albertijordiromero.com.

Relació de cellers participants

DO CATALUNYA

Bodegues Visendra

Vinoteca de Reserva

Vins Som i Serem

DO CONCA DE BARBERÀ

Bodegues Sans Travé

Celler Carles Andreu

Celler Vidbertus

Gatzara Vins

Vins de Pedra

DO MONTSANT

Celler Anguera Domènech

Celler Mas de les Vinyes

Cellers Unió

CINGLES BLAUS

Vinoteca de Reserva

DOQ PRIORAT

Bodegues De Muller

Celler Clos Aubaga

Celler Clos Galena

Casa Gran del Siurana

Celler Hidalgo Albert

Celler Sabaté

Cellers Unió

Costers del Ros

Vinoteca de Reserva

DO TARRAGONA

Bodegues De Muller

Celler Mas del Botó

Cellers Unió

Miró

Vinoteca de Reserva

Vins Som i Serem

DO TERRA ALTA

Celler Batea

Celler Bernaví

Cellers Unió

Vinoteca de Reserva

VERMUT DE REUS

Bodegues De Muller

Bodegues Rofes

Vermuts Miró

Yzaguirre Vermouth

DO CAVA

Cava Reverté

CELLER CONVIDAT (DO Collioure i DO Banyuls)

Cave L’Étoile

ESTANDS GASTRONÒMICS I TAPES

Forn Casa Ciurana amb Fantasia de Coques

El Bou amb “Bou amb Arròs”

Cal Verdaguer amb “El caprici dels Déus”

Mantakau amb “La pizza Sistaré”

Fleca Flaqué amb “La barqueta de pernil i formatge”

Forn Franquesa amb “Dolç i salat”

Daniel Salinas amb “Sensació Ibèrica”

Can Gaburra amb “Embotits artesanals Can Gaburra”

Cal Senda amb “El tiberi de Cal Sendra”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa