El comitè d’empresa de Freixenet ha decidit reunir-se amb alguns grups parlamentaris per intentar fer pressió perquè la companyia vitivinícola reculi en la decisió de fer un ERO que afectaria una quarta part de la plantilla. Així ho ha fet públic aquest dimecres el sindicat majoritari Comissions Obreres, els quals han assegurat que les causes de sequera que al·lega la companyia fer acomiadar els treballadors no són de prou pes, donat que “és un problema temporal”, explica a Vadevi Antonio Domínguez, delegat a Freixenet i responsable del sector del cava a CCOO. El sindicat reconeix que l’ERO podria ser una conseqüència de substituir gran part de l’elaboració d’un dels productes més emblemàtics, el Cava Carta Nevada, utilitzant la mateixa marca i imatge, per un altre producte de menys qualitat, la qual necessita menys mà d’obra per ser elaborada.
El grup Freixenet va presentar l’ERO per acomiadar un 24% de la plantilla, la qual cosa suposava prescindir d’un “màxim de 180 empleats” arreu de l’estat espanyol. Aquesta decisió anava lligada a la situació tensa que ha patit la companyia arran de tres anys de sequera i que segons afirmaven des de Freixenet els obligava a fer una reestructuració de plantilla. El passat dimarts 6 de maig, la companyia vitivinícola va presentar la documentació necessària per posar en marxa les negociacions amb el sindicat. En ser preguntats pel tema, però, Freixenet no ha volgut fer declaracions a Vadevi. Tot i això, segons ha pogut saber aquest diari, en el document s’assegurava que les causes de l’acomiadament són “econòmiques, organitzatives i productives” i que totes van lligades a les dificultats que pateix l’empresa a causa de la sequera.
Ara bé, l’opinió dels sindicats continua sent diferent. Per a CCOO, aquest és un problema conjuntural, que Freixenet “vol convertir en estructural”, segons diu Domínguez. En aquest sentit, el sindicat confirma que hi ha altres vies per intentar pal·liar els estralls de la sequera i que no cal recórrer a una decisió tan dràstica. En altres paraules, Domínguez insisteix que fer fora als treballadors per un problema temporal és una idea precipitada. És per això, que des de CCOO han decidit anar al Parlament per intentar aconseguir més maneres de fer recular Freixenet. Aquesta trobada s’efectuarà el dia 8 de maig i de moment s’han interessat pel debat alguns grups parlamentaris com Comuns, PSC, Junts, ERC i CUP.

La necessitat sindical de transformar el sector
El comitè d’empresa de Freixenet no només busca que es retiri immediatament l’expedient, sinó que també volen aprofitar la xerrada amb els grups parlamentaris per parlar de la “fotografia obsoleta del sector del cava”, explica Domínguez. D’aquesta manera, el sindicalista reconeix que fa anys que el consell regulador de la DO Cava té unes normatives molt estrictes, entre elles la de no poder utilitzar raïm de fora de la DO per elaborar cava. Pel sindicat aquesta norma ja no té tant sentit com abans, ja que davant la manca de raïm a causa del canvi climàtic s’hauria de poder recórrer a alternatives que perpetuessin els índexs de producció.
Així, CCOO també busca en aquesta trobada amb partits parlamentaris poder trobar una manera d’instar l’Administració i el consell regulador de la DO Cava a prendre les mesures necessàries, de manera urgent, per buscar mecanismes que permetin flexibilitzar les normes actuals per buscar solucions, tenint en compte la preocupant situació del sector provocada pel canvi climàtic. “Si no s’adopten aquestes mesures, està en risc el futur d’un producte emblemàtic com és el cava, molt arrelat al nostre territori, i també el de les persones que treballen al sector i les seves famílies”, afirma el mateix sindicat en un comunicat, on conclou que “cal vetllar pel teixit social, laboral i econòmic de la comarca de l’Alt Penedès“.