VadeVi
La concentració de coure als sòls de vinya catalana està per sota dels nivells de risc
  • CA
Vinyes de Catalunya
Es continuarà estudiant aquesta línia d’investigació per ampliar i reforçar conclusions | INCAVI

!–akiadsense–>

L’ús de les sals de coure pel control del míldiu de la vinya és encara imprescindible en condicions de cultiu ecològic; el seu ús, però, té aspectes negatius lligats a factors contaminants, una situació que genera per tant interès en el sentit de fer-ne un bon ús, tant en la seva eficàcia, com en els efectes sobre la sostenibilitat del sistema agrícola.

L’ús de compostos de coure està permès en la normativa europea de producció ecològica, tenint en compte restriccions en les dosis utilitzades. En condicions de forta presència de míldiu, que es dona especialment en anys de primaveres plujoses, aquesta restricció pot suposar un problema important pel control de la plaga. Per aquest motiu, des de l’INCAVI es va engegar un estudi per conèixer quina és la concentració real de coure en els sòls vitícoles de Catalunya per tal d’avaluar el seu potencial contaminant després d’un segle de tractaments antimíldiu i preveure possibles efectes nocius presents i futurs.

Els anys 2018 i 2019 es van obtenir mostres de diferents sòls de parcel·les de tot Catalunya i es van analitzar la concentració de coure i la seva evolució. Com a conclusions principals, la concentració de coure està molt per sota dels nivells que es consideren de risc. A més, es continuarà estudiant aquesta línia d’investigació per ampliar i reforçar conclusions.

De moment, els primers resultats de l’estudi es poden consultar en aquesta fitxa tècnica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa