La Llei de la Viticultura catalana es va aprovar al Parlament de Catalunya el passat 11 de febrer de 2020, gairebé tres anys després que comencessin els tràmits d’aquest projecte de llei impulsat per l’aleshores consellera d’Agricultura Meritxell Serret. La norma, que va ser aprovada per unanimitat de tots els grups parlamentaris, té per objecte ordenar el sector de la vinya i el vi i adaptar-la als canvis introduïts per la normativa europea, substituint la llei del 2002 i codificant en una sola norma un plec de decrets dispersos que deixaven buits legals en aquest sector.
Ara, tres anys després d’aquell consens, s’ha iniciat una consulta pública prèvia del Projecte de decret de desplegament parcial de la Llei 2/2020, del 5 de març, de la vitivinicultura, que estarà oberta fins al pròxim 24 de setembre. L’accés a la consulta es pot fer des d’aquest enllaç del portal Participa de la Generalitat.
Divuit mesos per obtenir informació i propostes
Aquesta primera fase de consulta pública prèvia, que forma part del procés normatiu, té per finalitat obtenir informació i propostes per tal de conèixer la valoració que es té amb relació al sector vitivinícola català, així com, la dels diferents actors que hi participen en la producció, elaboració i comercialització del vi a Catalunya.
La modernització, la sostenibilitat completa, el desenvolupament, la innovació, la competitivitat i l’ordenació del sector vitivinícola en el seu conjunt són aspectes que el govern considera “clau” d’aquesta nova proposta normativa que desplega la Llei de la Vitivinicultura aprovada per unanimitat i amb l’ampli consens del sector.
Un marc normatiu català consensuat amb el sector
Amb aquest reglament es pretén adoptar un marc normatiu català consensuat amb el sector a fi de donar cobertura a les seves necessitats reals, expliquen, “i per això es fa necessari que participin en l’elaboració d’aquest decret tots els actors implicats en la producció, l’elaboració, la comercialització, el consum i l’entorn dels productes vitivinícoles, traslladant així el seu coneixement i experiència”.
Des de l’INCAVI ja s’ha fet un treball previ de consulta que ha durat diversos mesos amb les organitzacions amb representació a la Taula Agrària, agents socials i experts del sector per recollir les principals inquietuds i avançar en els seus diversos plantejaments. Entre d’altres, s’han vist amb Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, l’Associació Vinícola Catalana i el sistema de Denominacions d’Origen.