VadeVi
Les cooperatives es preparen per una verema sense precedents
Verema al Celler d'Espolla

!--akiadsense-->

Aquest any la verema s’ha avançat al voltant de deu dies, de manera que ja ha començat amb les varietats més primerenques com la chardonnay. Les previsions de la campanya actual apunten a una davallada significativa de la producció superior al 20% a causa de la proliferació del míldiu arreu del territori català. L’afectació d’aquest fong s’ha acarnissat en major mesura a les vinyes ecològiques, on hi haurà parcel·les que perdran la totalitat de la collita. Davant aquesta alarmant situació el Departament d’Agricultura ha aprovat una línia d’ajut per als lliuradors de raïm que hagin patit l’afectació d’aquesta malaltia.

Les cooperatives, que produeixen el 50% del raïm comercialitzat a Catalunya, veuen amb preocupació la manca de producció per fer front a les seves necessitats. Per aquesta raó la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha sol·licitat a l’Administració l’exempció del pagament de les quotes de la Seguretat Social de la cooperativa i dels seus treballadors, un pla d’amortització especial i que no s’apliqui el límit màxim per a operacions amb tercers no socis.

D’altra banda, també exigeixen que estableixi les mesures i controls adients per assegurar que la producció de Catalunya sigui íntegra, evitant desviaments d’altres zones productores i fent prevaldre l’esforç del nostre país.

En relació amb la COVID-19, les cooperatives han patit la davallada de vendes, com la majoria del sector que està, en part, orientat als canals d’hostaleria, restauració i càtering. L’alteració en els patrons del consum, amb un increment de vendes al detall, no han compensat les pèrdues a la resta de canals de distribució o comercialització.

Davant la preocupació pel desenllaç de la campanya degut a la pandèmia, les cooperatives ja han pres totes les mesures necessàries per garantir al màxim la seguretat dels seus socis i treballadors. Des de fa dies treballen juntament amb l’administració local i els departaments de Treball, Agricultura i Salut per establir diferents protocols de treball i de ràpida actuació en cas d’un eventual cas positiu de la COVID-19. La majoria de cooperatives, que ocupen al voltant de 800 treballadors durant la campanya, ja disposen de personal eventual amb el que han comptat en campanyes anteriors per tirar endavant la verema.

Tot i la preparació prèvia, des de la FCAC considerem que la campanya actual no té precedents degut a la malaltia de la vinya i, especialment, per la pandèmia que vivim.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa