Els dotze cellers de Corpinnat han tancat portes a la campanya de verema de 2024 i ho han fet compartint una sèrie de dades sobre la collita, marcada per la davallada de producció, però amb l’esperança que l’any vinent serà millor pels pocs però ben caiguts litres de pluja durant els últims mesos. La valoració la compartien davant la premsa aquest passat dijous 26 de setembre el president de l’entitat Ton Mata i Marcel Sabaté, propietari del celler Sabaté i Coca, i l’amfitrió de la trobada. I sumat a les reflexions generals, també van compartir dades més detallades sobre aquesta campanya que ara recollim.

Presentació de les dades en el marc de la 3a Nit de Verema Corpinnat | E.V.

Més hectàrees productives, menys rendiment i producció total

En una comparativa de les dades de les tres últimes veremes (al quadre de sota), es mostra un increment de les hectàrees productives de 1.099 hectàrees l’any 2022 a 1.249 ha aquest 2024. I malgrat aquest increment de superfície, la producció ha anat a la baixa, passant dels 5,7 milions fa dos anys als 4,5, així com el rendiment/ha, que ha disminuït dels 5.425 als 3.666 de la present campanya.

Quadre detallat de verema 2024 dels cellers Corpinnat

Es constata, per tant, que la superfície de vinya en producció el 2024 s’ha incrementat un 5% respecte del 2022 mentre que el rendiment mitjà ha disminuït un 32% en el mateix període. L’any 2024 la vinya en producció ocupava 1.249 ha, la destinada a raïms de Corpinnat era de 835 ha, un 67%, la resta era destinada a vi tranquil, plantació no productiva i guaret.

Els quilos veremats de vinya pròpia dels cellers de Corpinnat han estat del 39% i les de vinyes contractades del 61%, el que també suposa un decreixement respecte a anys anteriors, on hi havia un 52% de vinya pròpia en la passada campanya, i un 43% l’any 2022.

Sobre varietats i rendiments

Segons el reglament de Corpinnat, cal que un mínim del 90% han de ser de les varietats denominades històriques, és a dir, macabeu, parellada, malvasia o subirat parent, xarel·lo, garnatxa negra, monestrell, sumoll negra i xarel·lo rosat; i, per contra, un màxim del 10% de les varietats autoritzades, com ho són la chardonnay, malvasia de Sitges, pinot noir i trepat. En la verema del 2024 les varietats històriques han estat el 92%.

Els rendiments segons varietats

Parlant de rendiments per hectàrea, i davant uns màxims segons el reglament de 12.000 kg, i amb suport de reg 8.000 kg/ha, aquest 2024, el rendiment de les vinyes històriques ha estat de 4.132 kg/ha, les autoritzades de 3.231 kg/ha i les de vi tranquil 2.913 kg/ha.

Les varietats amb més rendiment (kg/ha) han estat, entre les històriques, la garnatxa negra (5.523), sumoll negra (5.339), monastrell (5.061), subirat parent (4.992), macabeu (4.282), xarel·lo vermell (4.236), xarel·lo (3.967) i parellada (3.684); entre les autoritzades, trepat (7.371), pinot noir (32,32), chardonnay (3.158) i malvasia de Sitges (3.092). Les varietats subirat parent i trepat de Sitges són en la seua totalitat dels cellers de Corpinnat, no ha entrat cap quantitat procedent de vinya contractada.

El preu pagat per les varietats històriques ha estat, de més a menys: garnatxa negra i monestrell (1,20 €/kg), xarel·lo vermell (1,19 €/kg), macabeu (1,15 €/kg), parellada i xarel·lo (1,14 €/kg) i sumoll negre (1,08 €/kg); entre les autoritzades, la malvasia de Sitges (1,47 €/kg), chardonnay (1,17 €/kg) i pinot noir (1,17 €/kg),

Segons el quadre, el preu mitjà pagat per les varietats és d’1,14 €/kg per a les històriques i 1,23 €/kg per a les autoritzades; el que dona un preu mitjà per raïm destinat a Corpinnat d’1,15 €/kg. Les varietats destinades a vi tranquil s’han pagat a 1,04 €/kg, el que fa que el preu mitjà per kg de raïm contractat sigui d’1,11, quantitat superior a 0,88 €/kg.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa