Cava Vilarnau a la celebració de Sant Jordi a la delegació catalana a Madrid

!--akiadsense-->

Josep Maria Albet i Noya, ex president de la DO Penedès i membre de la comissió negociadora amb Corpinnat, confirma a Vadevi que s’ha tancat l’acord per a la creació d’una nova denominació d’origen de vins escumosos al Penedès, tal com avançava aquest divendres el 3devuit.

Després de 4 mesos de negociacions secretes i malgrat l’acord no és definitiu del tot, Albet i Noya es mostra molt optimista i enten que “difícilment es poden trencar les negociacions perquè estem molt a prop. Les reprendrem a mitjans d’octubre, després de la verem”.

La base amb la que es treballa és que serà una denominació d’origen 100% ecològica, de vins escumosos i del Penedès i en la que hi conviuran dos nivells: d’una banda Corpinnat amb les seves característiques i les seves restriccions i d’una altra la resta. “El mínim serà la normativa que s’exigeix al Clàssic Penedès i el màxim la normativa de Corpinnat”, deia Albet, “però encara s’han de valorar alguns aspectes relacionats amb les varietats, entre d’altres”.

Així i tot calculen que de cara a Nadal ja hi podria haver un acord i ja es podrien iniciar els tràmits administratius per a la constitució d’una nova denominació d’origen. Un procés que podria durar fins a dos anys ja que la petició hauria de passar per l’Incavi, el Ministeri d’Agricultura i finalment la Unió Europea que és la que ha de donar el vist i plau definitiu.

Fonts de Corpinnat han confimat també a Vadevi la voluntat negociadora i tot i la insistència de recordar que no s’ha signat cap acord encara sembla que el nom de la nova denominació estaria pràcticament decidit i s’estan estudiant possibles processos de transició per aquells cellers que s’hi volguessin adherir que contemplarien moratòries fins que poguessin complir els requisits necessaris.

Josep Maria Albet asegura que no es volia fer públic fins que les negociacons no estiguessin més avançades però la protesta dels viticultors d’aquest dijous van propiciar la filtració d’aquesta informació “per mostrar que també hi ha notícies positives al sector dels escumosos”.

Ara bé, el que va ser president de la DO Penedès admet que la creació de la nova denominació d’origen no resoldrà els problemes que van propiciar la mobilització dels viticultors d’aquest dijous, perquè és una problemàtica molt concreta de la DO Cava que assegura “podrà conviure perfecteament amb la nova denominació que crearem”.

Pel que fa al malestar de la DO Cava després d’aquest anunci, des de Corpinnat afirmen que no tenen intenció de repondre perquè “ja no són cava”.

Les negociacions es reprendran després de la verema. Per part de la DO Penedès hi participen el mateix Josep Maria Albet i Noya, Francesc Olivella, director de la DO Penedès i l’elaborador Sergi Colet. Per part de Corpinnat els negociadors són Ton Mata de Recaredo, Xavier Nadal de Nadal i Jaume Mata, gerent de Corpinnat.

Nou comentari

Comparteix