VadeVi
CORPINNAT insta el Govern a arbitrar en la definició dels escumosos catalans
  • CA

“Cal que l’administració faci la seva feina i desplegui la Llei Catalana del Vi, que és el marc legal que ha de permetre una millor entesa en el conjunt del sector”, ha dit amb contundència Ton Mata en el marc de la primera edició de la Nit de Verema CORPINNAT que ha reunit una cinquantena de comunicadors del món del vi al celler Torelló de Gelida. 

El president de la marca col·lectiva emplaçava la Generalitat a fer-ho “urgentment” ja que la consideren una “eina imprescindible per ordenar el sector” i propiciar, a més a més, “un escenari d’entesa que permeti agrupar tots aquells elaboradors de vi escumós del Penedès compromesos amb el territori i la qualitat”. Mata també ha exigit que el desplegament d’aquesta llei es faci efectiu abans de la verema de 2023, ja que, lamenta, “porta més de dos anys en un calaix des que va ser aprovada pel Parlament el març de 2020”.

Ton Mata és l’actual president de Corpinnat | Foto: Recaredo

Sobre models de producció i línies vermelles

Per a Mata el desplegament de la nova Llei ha de servir per “definir i fixar els diferents models de producció (viticultor elaborador, vinificador elaborador, negociant, marquista i cooperativista)”, així com “per transmetre una informació transparent i veraç al consumidor i prestigiar el vi català”.

CORPINNAT considera que el desplegament de la nova llei també és “el primer requisit per impulsar un futur espai comú que permeti distingir i posar en valor els grans vins escumosos que s’elaboren al Penedès”. En aquest sentit, ha reconegut que des de l’entitat que presideix “sempre s’ha valorat l’impuls d’una Denominació d’Origen de vins escumosos del Penedès que integri les diferents sensibilitats del sector però sense renunciar als màxims estàndards de qualitat que, en el cas de CORPINNAT, estan recollit en el seu Reglament d’Ús”.

Sigui com sigui, ha insistit que continuen existint “tres línies vermelles irrenunciables“: vinificació 100% a la propietat, compliment de tots els requisits per a tota la raó social i l’exclusivitat d’ús de les marques només per als vins del territori.

El discurs del president de CORPINNAT ha estat precedit per l’actuació de l’actor i humorista Fermí Fernàndez, que ha dedicat un monòleg al sector dels vins escumosos a través de la seva experiència personal i la d’alguns dels personatges que imita, com el periodista Carles Porta.

Els deu cellers membres de Corpinnat 2021
Cellers Corpinnat 2021Els deu cellers membres de Corpinnat 2021

Més de 5,7 milions de quilos de raïm

Aquesta primera ‘Nit de la Verema’ de Corpinnat ha volgut celebrar el fi de collita de la campanya d’enguany. Així, més enllà de les reivindicacions en relació al sector de les bombolles catalanes, el president de Corpinnat també ha compartit les dades i valoració del fi de verema.

Apuntava que “la nova realitat provocada pel canvi climàtic” ha fet d’aquesta verema una de les més primerenques de la història (també) al territori CORPINNAT, havent començat l’11 d’agost i finalitzat el 22 de setembre. En total, en aquesta verema s’han collit 5.764.584 kg procedents de 1.099,2 hectàrees: 638 de vinyes pròpies i 461,2 de vinyes amb contractes de compra a viticultors, que han pagat el quilo de raïm ecològic com a mínim a 0,75€ (el preu mitjà ha estat de 0,89€/kg, segons la marca), 15 cèntims d’euro més que l’any 2018 quan es va realitzar la primera verema de la marca.  

Tot i que la quantitat de raïms per cep era normal, la sequera severa que pateix el Penedès ha proporcionat un gra de raïm molt petit i, com a conseqüència, una verema de les més petites que es recorda. A més a més, en destaquen que ha estat una verema on la maduració de les diferents varietats de raïm no ha estat esglaonada com és habitual al Penedès; a les parcel·les més afectades per la sequera s’ha avançat la maduració i en alguns casos s’han collit abans que d’altres varietats més primerenques que no han patit aquest dèficit d’aigua.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: joan garreta i vicent a octubre 06, 2022 | 14:28
    joan garreta i vicent octubre 06, 2022 | 14:28
    El futur passa per tindra diferenciat la calitat i que els pagessos com aquest any puguin cobrar 1 euro per k. de raim. N ´es pot fer calitat amb caves de molts pocs euros de venda ( en diuen cava fora de catalunya ). Jo no faig servir la paraula cava, ara coorpinat tenim que fer promocio, diferenciar la calitat. Per ultim fa 40 anys que soc client del gran ton falgueras. Gracies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa