Creix un 23,25% l’exportació de vi català al món

Venint d'uns mesos de decreixement, el mercat dels Estats Units ha afavorit un canvi de tendència gràcies entre d'altres a la supressió dels aranzels Trump, i ara desbanca Alemanya a la primera posició del rànquing

El sector del vi català ha trencat la tendència decreixent en quant a les xifres d’exportació de productes agroalimentaris catalans amb un creixement del 23,25% respecte al 2020. Segons dades que ha compartit PRODECA, el comerç mundial del vi havia caigut en valor un 7% durant el 2020, i malgrat tot, es manté com el cinquè sector exportador, representant el 4,62% de les exportacions catalanes.

El vi amb bombolles representa pràcticament el 46,70% de valor exportat, i els mercats que han afavorit aquest canvi de tendència en el sector són els Estats Units, gràcies sobretot a la supressió dels aranzels Trump, que el situen com a principal mercat d’exportació desbancant a Alemanya, on malgrat tot, la importació de vi de Catalunya també ha crescut en els últims mesos de manera significativa. El Regne Unit, que segueix apostant pels vins fets a Catalunya, tot i les dificultats logístiques i duaneres generades pel Brexit, el Japó i els Països Baixos completen la llista de principals mercats de destí de les elaboracions vinícoles del país.

Si bé el sector del vi ocupa la cinquena posició en quant a l’exportació de productes agroalimentaris catalans, el carni manté el lideratge amb un 37% del total i el segueixen, en aquest ordre, el multiproducte o Fine Food, el de la fruita i l’horta, que se situa en tercera posició i els olis, en quart lloc.

Gràfic amb les xifres d’exportacions de productes agroalimentaris catalans de 2021 per sectors | PRODECA

Xifres, per sectors econòmics de Catalunya i principals importadors

Els sectors econòmics amb millors resultats aquest mes de juliol pel que fa a exportacions de Catalunya han estat el de les semifactures, que va exportar per valor de 2.671,68 M€, un increment interanual del 21,30%, seguit pels béns d’equipament, amb 1.168,21 M€, un increment del 33,03% i el sector agroalimentari, amb 1.133,76 M€ exportats amb un creixement interanual del 6,64%. Aquests tres sectors en conjunt representen el 67,93% del total de les exportacions catalanes.

Els principals països importadors de productes agroalimentaris catalans en el transcurs de 2021 han estat: França (17,22%), Xina (14,37%), Itàlia (8476%), Alemanya (5,68%), Portugal (4,89%), Regne Unit (4,70%), Països Baixos (2,99%), Japó (2,82%) i els Estats Units (2,77%). La Xina es va consolidar al 2020 com a segon destí i en aquests 7 primers mesos de 2021 ha incrementat un 28,24%. Destaca també l’increment de les exportacions a Corea (93,29%), al Marroc (46,79%) i a Aràbia Saudita (31,92%),

S’evidencia que els països de l’Orient Mitjà, els països asiàtics i els africans són els més dinàmics en termes de creixement d’importacions agroalimentàries europees. L’impuls de les vendes catalanes exteriors es concentra especialment a àrees geogràfiques on hi ha un creixement de la població i de la renda de les classes mitjanes

Segons PRODECA, Catalunya manté el superàvit comercial assolit a partir del primer semestre de 2019, registrant entre gener i juliol de 2021 una taxa de cobertura de 122,26, força superior a la de tot l’any 2020 que va assolir els 117,69, és a dir, les exportacions de productes agroalimentaris dels primers 7 mesos de 2021 (7.287,84M€) són superiors a les importacions (5.961,06 M€). 

La taxa de cobertura, que fa un balanç de les exportacions i importacions, és un indicador econòmic que, juntament amb l’increment de valor, dona una visió de la competitivitat de les empreses catalanes i del seu atractiu comercial, així com de la seva capacitat productiva i exportadora.

Nou comentari