El vi més emblemàtic del celler de Capçanes és el Cabrida, un vi de garnatxa negra procedent de les millors vinyes del poble. Per a elaborar-lo, es vinifiquen per separat cadascuna de les finques que es diferencien pels sòls: calissa, llicorella, panal o argila. D’aquesta manera, abans de fer el cupatge definitiu del Cabrida que portarà aquests quatre terrers en diferents proporcions, el celler disposa de quatre garnatxes elaborades exactament de la mateixa manera amb la única diferència del sòl on ha crescut el cep, amb la particularitat que la garnatxa és una de les varietats de raïm que més fidelment reflecteix en les característiques dels seus vins el paisatge on neixen.

Fins ara, i des de l’any 2006, aquests quatre vins només es podien tastar abans de mesclar-los a la Nit de les Garnatxes, un acte que aplega més de 1.000 persones al celler de Capçanes el primer divendres de maig coincidint amb la Fira de Vins de Falset. Aquella nit, el celler es transforma en un espai festiu i cultural amb exposicions artístiques, concerts de musica clàssica i degustacions de vins i gastronomia i se serveixen els quatre vins per separat, en un tast enriquidor al qual es pot apreciar com cada vi expressa unes aromes i unes textures diferents.

A partir d’aquest any, el Celler de Capçanes les comercialitza per separat, amb una presentació molt innovadora: cada ampolla està embolicada amb un còmic que ha dibuixat el mateix enòleg que les ha elaborat, Àngel Teixidó, qui a més ha estat guardonat com a millor enòleg de la DO Montsant. Així, a partir d’ara, qui tingui curiositat per a tastar el paisatge a la copa, ja pot trobar les quatre garnatxes al comerç especialitzat, a un preu aproximat de 12 euros, i a restaurants.

Una cooperativa capdavantera

El Celler de Capçanes és una cooperativa vinícola de la DO Montsant, i va ser el primer celler de tot l’Estat espanyol en elaborar un vi kosher i una de les primeres cooperatives de Catalunya en deixar de banda la venda de vi a doll per apostar pels vins embotellats i per l’exportació amb l’increment de valor afegit que això va suposar.

Actualment, la cooperativa compta amb una vuitantena de socis amb unes 250 hectàrees de vinya, una extensió força important comparada amb la de la majoria de cellers de la comarca. El disposar de tanta vinya ha permès als seus enòlegs classificar-la per categories que depenen de les varietats de raïm, de l’edat dels ceps, de l’alçada, orientació i, fins i tot, del tipus de sòl de cada finca. Una de les diferencies més importants entre la DOQ Priorat i la DO Montsant és que a la primera predomina la llicorella i, en canvi, a la segona hi podem trobar més diversitat de terrers.

Fitxa tècnica

Vi: La Nit de les Garnatxes (Argila; Panal; Calissa; Llicorella)

Varietats: 100% Garnatxa

Vinificació: Fermentació amb temperatura controlada (24-28ºC), maceració: 28 dies; fermentació alcohòlica i malolàctica en bótes (500L) de roure francès. Filtrat suau. Criança de 6 mesos en bótes de roure francès noves (228l) de torrat mitjà i lleuger. Producció total: 2000 ampolles (0.75L) de cada terrer. Preu de venda aproximat de 12,00 euros en botigua.

Característiques de tast:

– Argila: el més salvatge

– Panal: el més afruitat i fàcil

– Calissa: el més fresc i fragant

– Llicorella: la més mineral

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa