VadeVi
La Confraria del Cava, obligada a estrènyer-se el cinturó
  • CA
Confraria del Cava

!--akiadsense-->

El passat 11 de març, Eduard Sanfeliu Giró, director general de les caves Giró Ribot de Santa Fe del Penedès, era nomenat President de la Confraria del Cava en substitució de Jaume Armengol qui a la seva vegada va assumir la Presidència de la Confraria del Cava el juliol del 2018 després de la dimissió sobtada de Toni de la Rosa, de caves Torelló.

Sanfeliu es va presentar a la presidència de la Confraria amb un programa ple de mesures destinades a la renovació de l’entitat i amb l’ànim de voler unir a tots els cavistes a l’hora de promocionar el cava. Poques setmanes després, el 29 de maig, convocava una Assemblea Extraordinària de Confrares amb l’únic punt a l’ordre del dia d’exposar la situació econòmica de la Confraria i demanar un vot de confiança per engegar un seguit de mesures que permetessin revertir la delicada situació econòmica en que es trobava la Confraria del Cava.

Des d’aleshores, la tasca prioritària del nou president i la seva junta ha estat, d’una banda, la reducció de despeses i, d’altra banda, cercar noves fonts de finançament per poder equilibrar el deute existent i dur a terme el programa d’activitats de la Confraria. En declaracions a Vadevi, Sanfeliu explica: “Sabíem que la Confraria estava en un moment complicat i per aquest motiu un dels nostres objectius és reestructurar la institució. Hem obert un període de reflexió per replantejar-nos com volem que sigui la Confraria del Cava en el futur”.

Des de fa dos anys, el Consell Regulador del Cava, qui havia estat històricament la font de finançament més important de la Confraria, ha reduït de manera significativa la seva aportació econòmica. Per l’exercici actual, a hores d’ara, encara no s’ha signat el conveni de col·laboració entre ambdues institucions, tot i que segons apunta el President de la Confraria en declaracions a Vadevi “s’està molt a prop de signar-lo”. Es preveu que amb l’aportació pactada en el conveni es cobreixi el 50% del pressupost de la Confraria. Tanmateix, des del nomenament de Sanfeliu com a President de la Confraria, encara no hi ha hagut cap reunió formal amb el president del Consell Regulador del Cava, Javier Pagès.

Aquesta situació ha portat a que la Confraria s’hagi replantejat el seu programa d’activitats anual, en especial la Setmana del Cava. Enguany desapareix la nomenclatura de “Setmana del Cava” i es substitueix per “Confraria del Cava, 40 anys d’història”. Però la mesura més significativa és la supressió de l’acte d’inauguració de la Setmana del Cava, que tradicionalment es feia a la Plaça de l’Ajuntament de Sant Sadurní, i on s’anomenaven els Ambaixadors del Cava, figures que es van instaurar l’any 2016 quan, per pressions d’alguns grups polítics de l’Ajuntament de Sant Sadurní, van propiciar que es deixés de nomenar la figura de la Reina del Cava, per considerar l’acte sexista. El cartell de la Setmana del Cava, que cada any dissenyava un artista de reconegut prestigi, aquest any quedarà substituït per un quadre commemoratiu dels 40 anys de la Confraria del Cava.

Sí que es farà el tradicional acte d’Investidura Tardoral en el que seran investits els nous confrares de número, mèrit i el Confrare d’Honor, amb la novetat que s’han fusionat en un sol acte amb la investidura dels Joves Confrares. També se celebrarà la Jornada de Portes Obertes Solidàries de les Caves el dia 12 d’octubre, la 13a Cursa Solidària País del Cava a benefici de la Marató de TV3 i la 8a Nit Solidària del Cava a benefici de Càritas.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa